Till innehåll på sidan

Lågt valdeltagande hos individer med intellektuell funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2017/18:538 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-21
Överlämnad
2017-12-22
Besvarad
2018-01-05
Sista svarsdatum
2018-01-05
Svarsdatum
2018-01-05
Anmäld
2018-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Sex av tio individer med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige röstar inte. Det är dessutom endast i knappt 30 år som de haft rättigheten och möjligheten att använda sin demokratiska rättighet att få rösta i valen. Det var nämligen först år 1989 som omyndigförklaringarna togs bort för personer med vissa funktionsnedsättningar.

Vid valet 2014 gjorde Statistiska centralbyrån en studie baserad på personer med intellektuell funktionsnedsättning som samtidigt är inskrivna vid Arbetsförmedlingen. Den visade på strax över 40 procent i valdeltagande. När konkreta satsningar däremot gjorts mot denna grupp har det kunnat påvisas direkta resultat. År 2014 genomfördes ett pilotprojekt där studiecirkeln Mitt val användes för att tillgängliggöra valet och politiken. 500 individer med intellektuell funktionsnedsättning deltog, och över 80 procent valde att rösta efteråt.

Det är regeringens ansvar att stärka valdeltagandet. Mot bakgrund av målgruppens svaga förankring i väljarkåren och mot bakgrund av det stora beroende som finns gentemot offentligt styrd myndighetsutövning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur avser ministern att initiera satsningar inför valet 2018 med syfte att höja valdeltagandet hos medborgare med intellektuell funktionsnedsättning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:538 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)



Ku2017/

02740

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:538 av Birgitta Ohlsson (L)

Lågt valdeltagande hos individer med intellektuell funktionsnedsättning

Birgitta Ohlsson har frågat mig hur jag avser att initiera satsningar inför valet 2018 med syfte att höja valdeltagandet hos medborgare med intellektuell funktionsnedsättning.

Regeringen verkar för ett högt och mer jämlikt valdeltagande. De senaste tre nationella allmänna valen har andelen röstande ökat, liksom i de två senaste svenska Europaparlamentsvalen. Samtidigt finns det fortfarande stora skillnader i valdeltagande mellan olika befolkningsgrupper och valdistrikt.

Regeringen avsätter därför i budgetpropositionen för 2018 50,3 miljoner kronor för en rad valdeltagarinsatser såsom skolval, stöd till organisationer inom det civila samhället och medel till de politiska partierna för särskilda informationsinsatser i syfte att öka intresset för och deltagande i de allmänna valen 2018. Insatserna har ett särskilt fokus på socioekonomisk svaga områden och befolkningsgrupper med lågt valdeltagande i tidigare val.

Regeringen gav i oktober 2017 i uppdrag åt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) att genomföra förberedelser av fördelning av stöd till organisationer inom det civila samhället och till kommuner som genomför verksamhet i syfte att öka valdeltagandet i de allmänna valen 2018 och/eller Europaparlamentsvalet 2019. Stödet ska gå till verksamheter inriktade mot befolkningsgrupper som röstar i mindre utsträckning än övriga röstberättigade, bland annat personer med funktionsnedsättning. Bland de projekt som har beviljats medel finns bl.a. ett som handlar om att ge personer med intellektuella funktionsnedsättningar kunskap och information om valen på ett sätt som målgruppen förstår och kan ta till sig.

Regeringen har fördelat medel till riksdagspartierna för särskilda informationsinsatser i samband med de allmänna valen 2018. Med medlen ges partierna ökade möjligheter att nå ut till väljarna och då särskilt till grupper där valdeltagandet traditionellt sett är lägre, såsom personer med funktionsnedsättning.

Regeringen har även gett Myndigheten för tillgängliga medier i uppdrag att fortsätta driva webbplatsen ”Alla väljare” – www.allaväljare.se, med lättläst nyhetsinformation i samband med de allmänna valen 2018. Syftet är att öka möjligheten för personer med lässvårigheter att tillgodogöra sig information och ta del av den politiska debatten under valåret 2018.

Regeringen avser att ge Statistiska centralbyrån i uppdrag att genomföra en studie av valdeltagandets utveckling bland olika grupper av den röstberättigade befolkningen i de allmänna valen 2018 och Europaparlamentsvalet 2019. Bland annat ska SCB undersöka valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättning.

Åtgärder för att höja valdeltagandet för dessa medborgare bör inte begränsas till åtgärder inom demokratipolitiken utan omfattar regeringens bredare arbete för att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning.

Stockholm den 5 januari 2018

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.