Lagförslag om eftersupning
Skriftlig fråga 2013/14:509 av Andersson, Anders (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-03-20
- Anmäld
- 2014-03-20
- Besvarad
- 2014-03-25
- Svar anmält
- 2014-03-25
- Besvarad
- 2014-03-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 20 mars
Fråga
2013/14:509 Lagförslag om eftersupning
av Anders Andersson (KD)
till justitieminister Beatrice Ask (M)
Frågan om straffansvar för eftersupning har varit en alkoholpolitisk fråga som debatterats vid åtskilliga tillfällen under årens lopp. Riksdagen har, på förslag från socialutskottet, beslutat att ge regeringen i uppdrag att utreda frågan och återkomma till riksdagen med förslag.
Justitiedepartementet tog under 2013 fram en departementspromemoria, Straffansvar för eftersupning (Ds 2013:28), och denna har därefter varit föremål för remissbehandling. Juridiska synpunkter har tidigare, och så även nu, varit en knäckfråga. Däremot har det ur trafiknykterhetssynpunkt varit klockrent att man efterfrågar och önskar en lagstiftning som är tydlig med att det finns ett straffansvar för eftersupning. Jag har fått information om att det finns tydliga remissyttranden – från Trafikverket och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, samt flera nykterhetsorganisationer – som vill se en ny och tydlig lagstiftning i syfte att förebygga och beivra trafikonykterhetshändelser. Jag hoppas att ministern delar ambitionen att på olika sätt förebygga de olyckor som tyvärr följer av alkoholkonsumtion i samband med trafik.
Min fråga till ministern är:
Svar på skriftlig fråga 2013/14:509 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask
den 25 mars
Svar på fråga
2013/14:509 Lagförslag om eftersupning
Justitieminister Beatrice Ask
Anders Andersson har frågat mig om när vi kan se ett lagförslag om eftersupning för behandling i riksdagen.
Regeringen arbetar intensivt med att minska rattfylleriet. Som exempel kan nämnas systemet med alkolås som villkor för fortsatt körkortsinnehav som trädde i kraft 2012. Regeringen har också tagit initiativ till skärpta straff för rattfylleri som leder till dödsolyckor genom att höja straffminimum för grovt vållande till annans död.
För att ytterligare hindra rattfylleri och andra trafikbrott bereder Justitiedepartementet för närvarande förslagen i promemorian Förverkande av fordon vid trafikbrott (Ds 2012:42) som syftar till bättre möjligheter att förverka fordon bl.a. vid återfall i rattfylleribrott.
Som Anders Andersson nämner har jag tagit initiativ till att frågan om ett straffansvar för eftersupning har utretts. I promemorian Straffansvar för eftersupning (Ds 2013:28) avstyrker utredaren en kriminalisering av eftersupning. Utredaren lämnar dock förslag på hur ett straffansvar skulle kunna utformas. Promemorian har remissbehandlats och en stor majoritet av remissinstanserna instämmer i utredarens bedömning. Ett antal remissinstanser invänder dock mot utredarens slutsats.
Frågan om kriminalisering av eftersupning är komplex och rymmer straffrättsliga frågor av principiell betydelse. Frågan övervägs för närvarande i Justitiedepartementet.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.