Kvinnors rätt till abort

Skriftlig fråga 2014/15:528 av Maria Weimer (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-12
Överlämnad
2015-05-12
Anmäld
2015-05-19
Svarsdatum
2015-05-20
Sista svarsdatum
2015-05-20
Besvarad
2015-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Att alla kvinnor har rätt till fria, lagliga och säkra aborter är en fråga om mänskliga rättigheter. Verkligheten ser dock annorlunda ut. På detta tema har ett fall med en tioårig flicka i Paraguay som nekas abort väckt stor uppmärksamhet över hela världen.

Flickan nekas abort, trots att hon blivit våldtagen. I Paraguay är abort endast tillåtet om det är fara för kvinnans liv, och undantag ges varken när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. Chefen på det sjukhus där flickan sökte vård gjorde ett officiellt uttalande om att graviditeten var farlig för henne.

Att uppmärksamma frågan om SRHR, inklusive kvinnors rätt till abort, är en viktig uppgift för den svenska regeringen, speciellt inom ramen för en feministisk utrikespolitik. Sveriges röst i dessa så kallade motvindsfrågor spelar stor roll.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka besked kommer utrikesministern att avkräva regeringen i Paraguay vad gäller kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:528 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:528 av Maria Weimer (FP) Kvinnors rätt till abort

Maria Weimer har frågat mig om vilka besked jag kommer att avkräva regeringen i Paraguay vad gäller kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter.

Jag delar Maria Weimers upprördhet över fallet med den minderåriga tioåriga flickan som nekats abort efter att ha våldtagits av sin styvfar. Förbud mot abort utgör en allvarlig inskränkning av kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR). Att begränsa SRHR får också negativa konsekvenser för kvinnor och flickor på andra områden genom att det begränsar deras rättigheter och möjligheter till utbildning, försörjning och delaktighet i olika beslutande fora.

Övergrepp i form av våldtäkt och förbud mot abort strider också mot FN:s konvention om barnets rättigheter som erkänner barnets rätt att åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa.

För en feministisk regering är det självklart att stå upp för och försvara sexuella och reproduktiva rättigheter som ett led i arbetet med mänsk-liga rättigheter. Det är också självklart att arbeta för att förövare av våld såsom våldtäkt, särskilt på minderåriga, ställs inför rätta. Sverige är

ett av världens ledande länder i arbetet med jämställdhet och att stärka respekten för kvinnors mänskliga rättigheter och vi driver detta bilateralt, i bl.a. FN:s råd för mänskliga rättigheter och i FN:s generalförsamling, liksom inom ramen för EU.

Sverige avser ta upp kvinnors och flickors åtnjutande av mänskliga rättigheter i Paraguay vid EU-dialog med Paraguay, liksom i vår bilaterala dialog med Paraguay.

Stockholm den 20 maj 2015

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.