Kustbevakningen i Helsingborg
Skriftlig fråga 2013/14:361 av Härstedt, Kent (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-29
- Anmäld
- 2014-01-29
- Besvarad
- 2014-02-05
- Svar anmält
- 2014-02-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 29 januari
Fråga
2013/14:361 Kustbevakningen i Helsingborg
av Kent Härstedt (S)
till försvarsminister Karin Enström (M)
Kustbevakningen avvecklar sin bemanning i Helsingborg och flyttar till Malmö. Det innebär att insatser i Öresunds smalaste del, som räknas som ett av Europas mest trafikerade farvatten, i händelse av en allvarlig olycka kommer att avsevärt fördröjas.
Regeringen har uppenbarligen inte tagit Kustbevakningens larm om brister i finansieringen på allvar. Frågan har även tidigare av undertecknad väckts i riksdagen.
Det är synnerligen anmärkningsvärt att Helsingborg, en av Sveriges absolut största hamnar med sitt strategiska läge vid den smalaste delen av Öresund, inte kommer att husera Kustbevakningen i framtiden.
Efter dialog med Kustbevakningens personal framkommer att räddningsarbetet vid en incident kommer att fördröjas med minst en timme. Konsekvenserna av det här beslutet kan dess värre bli större än vad vi i dag kan överblicka.
Flytten av Kustbevakningen från Helsingborg innebär förutom betydande säkerhetsrisker också att 20 jobb försvinner från staden.
Vilka initiativ avser försvarsministern att ta för att säkerställa Kustbevakningens verksamhet i Helsingborg och norra Öresund?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:361 besvarad av Försvarsminister Karin Enström
den 5 februari
Svar på fråga
2013/14:361 Kustbevakningen i Helsingborg
Försvarsminister Karin Enström
Kent Härstedt har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att säkerställa Kustbevakningens verksamhet i Helsingborg och norra Öresund?
Kent Härstedt har så sent som i november 2013 frågat om just detta. Mitt svar nu blir därför i princip detsamma som jag gav då.
Under de senaste åren har Kustbevakningen genomgått en rad förändringar. Det handlar om nya och utökade uppgifter och befogenheter och myndigheten har också förnyat sina plattformar.
Det handlar bl.a. om nya flygplan och nya kombinationsfartyg. Kustbevakningen har också anskaffat ett antal mindre patrullfartyg.
I och med att Kustbevakningen har fått nya uppgifter och nya plattformar har myndigheten anpassat sin verksamhet för att nå en balans mellan bemanning, uppgifter och resurser. Denna anpassning har bl.a. lett till bedömningen att kuststationen i Helsingborg bör omlokaliseras till Malmö. Enligt Kustbevakningen är flytten motiverad med anledning av ett flertal olika aspekter, bl.a. med hänsyn till skydds- och säkerhetsfrågor, operativa och strategiska överväganden för att tillgodose behovet av insatser i Öresund och runt Skånes kust, samverkan med andra myndigheter, arbetsmiljö och ekonomiska realiteter.
Kustbevakningen äger, inom ramen för myndighetsförordningen och myndighetens instruktion, frågorna om sin organisation, utformningen av den, diskussioner med anställda, länsstyrelser, kommuner och andra berörda. Kustbevakningen ansvarar också för att verksamheten bedrivs effektivt och att myndigheten hushållar väl med statens medel.
Regeringen fastställer således ramen för Kustbevakningens uppgifter och styr inte myndighetens utformning i detalj.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.