Kriminalvårdens transporter av frihetsberövade

Skriftlig fråga 2016/17:1387 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-11
Överlämnad
2017-05-12
Anmäld
2017-05-16
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24
Besvarad
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen behandlade justitieutskottet och riksdagen propositionen Transporter av frihetsberövade (prop. 2016/17:57) som syftade till att Kriminalvården skulle överta ansvaret för transporter av frihetsberövade från polisen.

Propositionen föranleddes av riksdagens tillkännagivande från mars 2015, där regeringen uppmanades att renodla polisens arbetsuppgifter.

Det har nyligen framkommit att Kriminalvården saknar resurser för att genomföra dessa transporter. Enligt polisen innebär detta att man kan tvingas släppa personer fria som har dömts för brott och ska avvisas.

Enligt uppgifter från Kriminalvården är denna resursbrist ingen nyhet utan är något som har förts fram under lång tid.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta framöver för att säkerställa att Kriminalvården kan genomföra transporterna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1387 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:1387 av Ellen Juntti (M) Kriminalvårdens transporter av frihetsberövade

Ellen Juntti har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta framöver för att säkerställa att Kriminalvården kan genomföra transporter av frihetsberövade.

Den 1 april 2017 trädde ny lagstiftning i kraft som reglerar Kriminalvårdens ansvar att utföra transporter av frihetsberövade åt andra myndigheter. Syftet med lagändringen är att säkerställa en ändamålsenlig och rättssäker transportverksamhet och att renodla Polismyndighetens verksamhet.

För det utökade transportuppdraget omfördelades 35 miljoner kronor från Polismyndighetens anslag till Kriminalvårdens från och med 2017.

I dialogen mellan Kriminalvården och Polismyndigheten inför ikraftträdandet har framkommit att det kan bli fråga om fler inrikestransporter än vad som uppskattats av de utredningar som låg till grund för lagändringarna.

Polismyndigheten och Kriminalvården har en överenskommelse om ett successivt övertagande parallellt med att Kriminalvården anpassar bemanningen i sin transportorganisation till behoven. Regeringskansliet har en nära dialog med Kriminalvården om hur myndigheten hanterar övertagandet. I arbetet ingår att noggrant följa utvecklingen av antalet transporter som överlämnas per månad. Regeringen kommer givetvis att följa utvecklingen noga för att säkerställa att syftet med lagändringarna kan tillgodoses.

Stockholm den 23 maj 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.