Kriminalitet i bostadsområden

Skriftlig fråga 2021/22:1748 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-06-20
Överlämnad
2022-06-21
Anmäld
2022-06-22
Sista svarsdatum
2022-06-29
Svarsdatum
2022-07-06
Besvarad
2022-07-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Att otryggheten är stor och har ökat senare mandatperioder i många bostadsområden till följd av kriminalitet är allmänt känt. Detta är oacceptabelt och måste åtgärdas på ett mer kraftfullt sätt än som sker.

Vi i Sverigedemokraterna har på flera sätt agerat i frågan, genom åtskilliga förslag inom kriminalpolitiken. Vi agerar även inom bostadspolitiken, exempelvis genom den skriftliga frågan Vräkning på grund av kriminell verksamhet, 2021/22:1140, där jag ställde frågan om ministern kommer att lägga fram förslag till en bättre reglering av hyreslagen gällande grunderna för vräkning då en kontraktshavare utför kriminella handlingar. Roger Hedlund har även ställt den skriftliga frågan Förverkande av hyreskontrakt, 2021/22:273, med frågeställningen när ministern avser att tillse att reglering görs gällande förverkande av hyreskontrakt för kriminella och vilka kriterierna ska vara. Vi driver ett flertal förslag för trygghet, vilka återfinns i våra kommittémotioner, bland annat införande av nationell strategi för ökad trygghet.

Åtgärder behövs på åtskilliga områden, exempelvis starkare åtgärder mot svarta hyreskontrakt, större mandat för och samverkan mellan myndigheter samt dessutom mer inriktad detaljplanering för ökad trygghet och motverkande av brottslighet. Även fastighetsbranschen föreslår en lång rad nödvändiga åtgärder för att motverka brottslighet på hyresmarknaden och i hyresbostäder – förslag som i dag inte möts upp.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

När avser ministern att ta ett helhetsgrepp för att motverka brottsligheten i bostadsområden, och vilka fler konkreta åtgärder än de som vidtagits avser ministern att sätta in?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1748 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:1748 av Mikael Eskilandersson (SD)
Kriminalitet i bostadsområden

Mikael Eskilandersson har frågat mig om när jag avser att ta ett helhetsgrepp för att motverka brottsligheten i bostadsområden, och vilka fler konkreta åtgärder än de som vidtagits som jag avser att sätta in.

Regeringen bedriver ett omfattande arbete mot kriminalitet som avser både brottsbekämpande och brottsförebyggande insatser. I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Som jag nämnt i de tidigare svar som det hänvisas till i frågan vidtar regeringen ett stort antal åtgärder för att bl.a. stärka rättsväsendet, bekämpa kriminalitet och öka tryggheten. Det handlar bl.a. om nya verktyg i brottsbekämpningen, skärpta straff, att bryta tystnadskulturen och att förebygga brott. Regeringen gör den största satsningen någonsin på Polismyndigheten och gör också satsningar på sociala insatser i utsatta områden som kan handla om exempelvis samverkan mellan polis, skola och socialtjänst.

I december 2021 redovisade Boverket ett regeringsuppdrag att undersöka förutsättningarna för stärkt platssamverkan i Sverige, i syfte att bekämpa utanförskap, skapa tryggare bostadsområden och stärka det lokala näringslivet. Rapporten bereds nu inom Regeringskansliet.

När det gäller hyresmarknaden har regeringen, som framhållits i tidigare svar, infört en rad kraftfulla åtgärder mot svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning som innebär bl.a. straffskärpningar. Vi ser nu resultatet av de reglerna med de första lagföringarna.

Regeringen överväger ytterligare åtgärder för att motverka kriminalitet och öka tryggheten i våra bostadsområden. Som statsminister Magdalena Andersson nyligen berättat kommer regeringen i morgon besluta om att ge en utredare i uppdrag att ta ställning till om det ska bli lättare att säga upp hyresgäster som har begått brott.

Stockholm den 6 juli 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.