Till innehåll på sidan

Kriminalisering av deltagande i terrororganisation

Skriftlig fråga 2019/20:99 av Henrik Vinge (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-03
Överlämnad
2019-10-03
Anmäld
2019-10-04
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag hade i våras en interpellationsdebatt med socialminister Lena Hallengren om försörjningsstöd till IS-terrorister där hon, rätteligen, noterade att möjligheten att döma IS-terrorister till straff och att beivra kriminalitet inte är en fråga för socialtjänsten.

Statsrådet Hallengren konstaterade dock att hon hade fullt förtroende för rättsväsendet att beivra dessa brott. Statsrådet sade vidare: ”Jag menar att samhället ska följa lagarna. Det innebär att IS-terrorister ska straffas i Sverige för det de har gjort, och vi vill gärna förändra och skärpa denna lagstiftning.”

Arbetet med dessa skärpningar har uppenbart varit saktfärdigt i flera led. Vissa framsteg har gjorts, men många gånger har det gjorts alltför lite och alltför sent. Detta har lett till en tandlös lagstiftning där domarna för de som har rest ner för att delta i IS grymheter lyser med sin frånvaro. Nu när frågan om kriminalisering av samröre åter börja närma sig bör man också ställa sig frågan huruvida regeringen faktiskt kommer att utreda och ta bort hindret för kriminalisering av deltagande i terrororganisation. En fråga som är så akut som denna bör rimligtvis ges mer fokus än vad situationen ger sken av.

Socialminister Hallengren hänvisade också till något som statsrådet Damberg redogjort för i samband med debatten om det senfärdiga kriminaliserandet av deltagande i och samröre med terrororganisation: "Sverige … har drivit på för en internationell tribunal för att dessa terrorister och mördare ska ställas inför rätta."

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Om justitie- och migrationsministern inte anser att lagstiftningen är adekvat, är i så fall den föreslagna lagstiftningen om kriminalisering av samröre med terrororganisation adekvat, eller är ministern beredd att stödja en grundlagsändring som möjliggör kriminalisering även av deltagande i terrororganisation?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:99 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/

03

2

48

/

POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:99 av Henrik Vinge (SD) Kriminalisering av deltagande i terrororganisation

Henrik Vinge har frågat mig om jag, för det fall jag inte anser att lagstiftningen är adekvat, anser att den föreslagna lagstiftningen om kriminalisering av samröre med terrororganisation är adekvat, eller om jag är beredd att stödja en grundlagsändring som möjliggör kriminalisering även av deltagande i en terrororganisation.

Terrorism är ett av de allvarligaste hoten mot demokratin, mänskliga rättigheter och ekonomisk och social utveckling. För att så effektivt som möjligt kunna förhindra att terroristbrott begås krävs bl.a. att den straffrättsliga lagstiftningen är utformad så att den på ett trovärdigt och effektivt sätt kriminaliserar alla typer av straffvärda handlingar som har anknytning till terrorism.

Trots att det straffbara området när det gäller terroristbrott är vidsträckt finns det gärningar som kan anses straffvärda men som inte omfattas av nuvarande straffbestämmelser. Det är därför viktigt att vi får en starkare terrorismlagstiftning på plats.

I februari i år beslutade regeringen lagrådsremissen Ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation. I lagrådsremissen lämnades förslag på bl.a. två nya brott, deltagande i en terroristorganisation och samröre med en terroristorganisation. Förslaget avstyrktes emellertid av Lagrådet som menade att deltagandebrottet kunde innebära en begränsning i den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Mot bakgrund av Lagrådets yttrande arbetade regeringen om förslaget och i augusti beslutades lagrådsremissen Ett särskilt straffansvar för samröre med en terroristorganisation. Nästa steg i den lagstiftningsprocessen är att inom kort överlämna en proposition till riksdagen.

De skäl som tidigare anförts till stöd för att kriminalisera också själva deltagandet i en terroristorganisation kvarstår enligt regeringen även efter införandet av ett samröresbrott. Det finns därför ett behov av att utreda möjligheterna att begränsa den grundlagsskyddade föreningsfriheten i förhållande till sammanslutningar som ägnar sig åt terrorism.

Regeringen har påbörjat en dialog med övriga partier inom terrorismöverenskommelsen om att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté med ett sådant uppdrag.

Stockholm den 9 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.