Krigsförbrytelser mot flickor och kvinnor
Skriftlig fråga 2014/15:614 av Margareta Cederfelt (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-01
- Överlämnad
- 2015-06-03
- Anmäld
- 2015-06-04
- Svarsdatum
- 2015-06-10
- Sista svarsdatum
- 2015-06-10
- Besvarad
- 2015-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsminister Stefan Löfven (S)
Dagligen kommer nya rapporter om det sexuella våld som Islamiska staten (ISIL) riktar mot flickor och kvinnor. Att övergreppen och våldet är totalt oacceptabelt och kraftfullt måste motarbetas är en självklarhet.
I 1949 års Genèvekonvention klassades sexuellt våld som krigsbrott. Första gången sexuellt våld fick juridiska konsekvenser var i Tokyotribunalen där japanska soldater åtalades för våldtäkter i Nanking i Kina 1937 i enlighet med Haagkonventionen 1907.
De sexuella övergrepp som just nu pågår av ISIL måste prioriteras högt upp på den internationella dagordningen. FN:s särskilda sändebud för sexuellt våld i väpnande konflikter, Zainab Hawa Bangura, har uttalat att hon aldrig någonsin sett brutalitet och grymhet på den nivå som ISIL utövar.
Det är angeläget att omvärlden agerar kraftfullt och enat i syfte att stoppa krigsförbrytelserna liksom att erbjuda stöd i alla dess former till de drabbade flickorna och kvinnorna samt deras familjer. Att det är möjligt att väcka åtal i domstol för krigsförbrytelser är utmärkt, men det är ännu bättre att krigsförbrytelser inte begås.
Krigsförbrytelser är ett brott av så allvarlig karaktär att det bör hanteras på regeringschefsnivå för att verkligen understryka brottets dignitet och att omvärlden inte accepterar att krigsbrott begås gentemot flickor och kvinnor.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsminister Stefan Löfven:
På vilket sätt agerar statsministern i sin kapacitet av statsminister för att bidra till enighet i syfte att sätta stopp för ISIL:s krigsförbrytelser gentemot flickor och kvinnor samt för att offren ska erhålla erforderligt stöd?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:614 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:614 av Margareta Cederfelt (M) Krigsförbrytelser mot flickor och kvinnor
Margareta Cederfeldt har frågat statsministern på vilket sätt han i sin kapacitet av statsminister agerar för att bidra till enighet i syfte att sätta stopp för ISIL:s krigsförbrytelser gentemot flickor och kvinnor samt för att offren ska erhålla erforderligt stöd.
Frågan har överlämnats till mig.
Regeringen delar den starka oro och avsky som frågeställaren ger uttryck för. Våldet och övergreppen är oacceptabla och måste motarbetas med all kraft.
Min efterträdare på posten som FN:s särskilda sändebud för sexuellt
våld i väpnade konflikter, Zainab Hawa Bangura, som nyligen besökte Sverige, har redovisat den fruktansvärda brutalitet och grymhet som ISIL står för, vilket bland annat inkluderar tvångsgifte och försäljning av kvinnor som slavar på marknader där de ställs upp nakna och förnedras.
Genom sina övergrepp visar ISIL tydligt att gruppen saknar respekt för de mänskliga rättigheterna.
Sverige deltar, tillsammans med samtliga andra EU:s medlemsstater, i den internationella koalition av ett 60-tal länder som bildats för att på olika sätt bekämpa ISIL, stabilisera Irak och hantera följderna av terroristorganisationens framfart. Vi agerar kraftfullt.
För det första politiskt för att nå en långsiktig lösning på de under-liggande politiska problemen i regionen som har gett ISIL fotfäste. Vi stödjer de politiska processer som på sikt ska eliminera grogrunden för terroristorganisationer som ISIL. Vi gör detta i form av vår uppbackning av FN:s ansträngningar att finna en lösning på våldet och inbördeskriget i Syrien. Och vi gör det genom att verka för ett inkluderande och sammanhållet Irak, som med stärkta demokratiska institutioner möjlig-gör inflytande för landets många olika grupperingar, både religiösa och etniska.
För det andra agerar vi för att lösa den akuta krisen på plats, för att lindra lidande och nöd. Det handlar inte minst om humanitärt stöd. Vi har gett – och fortsätter att ge – ett omfattande humanitärt stöd till dem som tvingats på flykt från sina hem i Syrien och Irak. I Syrien har Sverige bidragit med totalt 1653 miljoner kronor i humanitärt stöd sedan 2011.
I Irak har totalt 422 miljoner kronor betalats ut sedan 2012 för humanitära insatser. Och vi stödjer det stabiliseringsarbete som det internationella samfundet planerar. De svenska insatserna är långsiktiga och omfattar bland annat stöd till lokal förvaltning i Dohuk i norra Irak och al-Qadessia i södra Irak. Sverige är ett av de sista länderna som har långsiktigt utvecklingssamarbete med irakiska regeringen på plats. Vi, liksom andra, vidtar därtill åtgärder för att förhindra eventuella sympati-sörer att resa till regionen i syfte att delta i terroristhandlingar eller terroristträning.
För det tredje har vi ett generöst flyktingmottagande. Sverige har sedan Syrien/Irakkrisens utbrott tagit emot cirka 70 000 flyktingar. Därmed är Sverige, efter Tyskland, det EU-land som har tagit emot flest.
För det fjärde föreslog regeringen till riksdagen i våras att Sverige ska delta i den militära utbildningsinsatsen i Irak – precis som Finland, Norge och Danmark redan har fattat beslut om – och då företrädelsevis
i den del som genomförs i den kurdiska regionen i norr, KRG. Det var också vad riksdagen nyligen beslutade.
Irak har begärt stöd från världssamfundet till de irakiska försvars-styrkorna. Regeringens beslut är grundat just på denna begäran om stöd för att stoppa ISIL. Inbjudan från den irakiska regeringen innebär att insatsen vilar på en solid folkrättslig grund.
Den svenska väpnade styrkan bestående av 35 personer kommer att ställas till förfogande under 2015 för att delta i den militära utbildnings-insats som genomförs av den internationella koalitionen. Om säkerhets-situationen skulle försämras föreslås att Försvarsmakten ges möjlighet att tillfälligt utöka styrkan till att omfatta 120 personer för evakuerings- och förstärkningsinsatser.
Stockholm den 10 juni 2015
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.