KRGs avsättning av folkvalda ledare på Nineveslätten
Skriftlig fråga 2016/17:1796 av Robert Hannah (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-08-09
- Överlämnad
- 2017-08-14
- Besvarad
- 2017-08-28
- Sista svarsdatum
- 2017-08-28
- Svarsdatum
- 2017-08-28
- Anmäld
- 2017-08-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Det assyriska/syrianska folkets existens i Irak är väldigt hotad. Sedan USA:s invasion av Irak i början av 2000-talet har Iraks assyriska befolkning minskat från 1,5 miljon till några hundra tusen. Det är inget annat än en etnisk rensning. Samtliga Iraks ledare är ansvariga för att inte ha skyddat Iraks ursprungsbefolkning från terrorism. Kulmen nåddes när ISIS invaderade Irak och genomförde folkmord mot yezidier, assyrier och shiamuslimer.
Sverige och omvärlden måste stå på det assyriska folkets och Iraks andra hotade minoriteters sida om de ska ha en chans att överleva. Om minoriteterna ska överleva på sikt och ha en chans att finnas kvar i sitt ursprungsområde måste de ha självbestämmande. Den irakiska regeringen utlovade assyrierna självbestämmande på Nineveslätten strax innan ISIS invaderade Irak. Städerna på Nineveslätten måste hållas fria från såväl Irak och det kurdiska styret KRG:s påverkansarbete. Det är det assyriska folket på Nineveslätten och flyktingarna som lämnat området sedan USAs invasion som måste bestämma områdets framtida öde.
Det är därför oroande hur KRG:s president Massoud Barzani och styrande kurdiska partiet nu har avsatt staden Alqoshs, som ligger på Nineveslätten, folkvalda borgmästare och ersatt honom med en marionett som är medlem i KDP.
Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:
Vilka åtgärder vidtar utrikesministern för att för Sveriges räkning motverka att det kurdiska självstyret i Irak agerar odemokratiskt, exempelvis genom att avsätta Alqoshs borgmästare och andra folkvalda ledare på Nineveslätten och i stället ersätta dem med marionetter som är medlemmar i det styrande partiet i KRG?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1796 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1796 av Robert Hannah (L) KRGs avsättning av folkvalda ledare på Nineveslätten
Robert Hannah har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att för Sveriges räkning motverka att det kurdiska självstyret i Irak agerar odemokratiskt, exempelvis genom att avsätta Alqoshs borgmästare och andra folkvalda ledare på Nineveslätten och i stället ersätta dem med marionetter som är medlemmar i det styrande partiet i KRG.
Ett långsiktigt och brett engagemang från det internationella samfundet krävs för att bistå hela Irak att utvecklas i en fredlig och demokratisk riktning. Landet står inför svåra sociala, politiska och ekonomiska utmaningar, och som Robert Hannah beskriver så är religiösa och etniska minoriteter särskilt utsatta.
Sverige verkar därför i alla fora för att säkerställa respekt och upprätthållande av folkrätten, inklusive internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter. Genom UNDP:s stabiliseringsfond för Irak, FFIS (Funding for Immediate Stabilisation), bidrar Sverige både bilateralt och genom EU för att möjliggöra återvändande till befriade områden, bl.a. i Nineveprovinsen. Detta arbete är grundläggande för att förbättra minoriteters livsvillkor då de är procentuellt överrepresenterade bland de som tvingat fly sina hem. Sverige verkar även för att stödja demokratisk utveckling, inte minst genom FN:s säkerhetsråd och stödet till den politiska missionen i Irak, UNAMI, som har ett särskilt ansvar för nationell försoning. På svenskt initiativ planerar EU för att inleda en civil krishanteringsinsats till stöd för säkerhetssektorreformer i Irak och på det sättet bidra till stabilisering i landet i en ny fas post-Mosul. Insatsen ska verka i nära samarbete med FN.
Den svenska regeringen betonar vikten av en inkluderande politisk process där alla grupper, inte minst minoriteterna, måste få göra sina röster hörda i den löpande dialogen med såväl centralregeringen i Bagdad som Kurdistans regionala regering. Detta är nödvändigt för att lösa ut tvistefrågor på ett fredligt och demokratiskt sätt. Regeringen tar även regelbundet upp vikten av att bekämpa korruption och ökad transparens, allra senast under statsrådet Isabella Lövins besök i Irak i mars 2017.
Denna dialog är nödvändig för nationell försoning och för att undvika fördjupad eller förnyad konflikt i Irak. I tillägg till detta engagemang så kommer den nya svenska biståndsstrategin för Irak (2017-2021) stödja freds- och statsbyggande i landet. Detta kommer på sikt att inkludera institutionellt kapacitetsstöd på såväl lokal som nationell nivå samt stöd till individers och samhällens kapacitet att verka ansvarsutkrävande. Därmed kommer Sverige bidra till att stärka de demokratiska institutionerna i Irak.
Stockholm den 28 augusti 2017
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.