Till innehåll på sidan

Kostnader för införandet av garantitillägget

Skriftlig fråga 2021/22:1453 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-04-11
Överlämnad
2022-04-12
Anmäld
2022-04-13
Sista svarsdatum
2022-04-20
Svarsdatum
2022-04-26
Besvarad
2022-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Pensionsmyndigheten har i sitt remissvar pekat på bristerna med det förslag som regeringen lagt fram om ett extra garantitillägg till pensionen. Myndigheten menar att förslaget är komplicerat, har risker och nackdelar och också kan äventyra rättssäkerheten. Pensionsmyndigheten menar att höjningen kunde ha gjorts på ett enklare och billigare sätt.

Försäkringskassan, som ska sköta utbetalningarna av tillägget, varnar i sitt remissvar för att tidschemat är så forcerat att det finns risk risker för allvarliga fel vid starten i augusti. Generaldirektören på Pensionsmyndigheten påpekar att förslaget kräver nya it-system med mera, med en beräknad kostnad på 300 miljoner kronor totalt för att tekniskt lösa utbetalningarna.

Statsrådet Ardalan Shekarabi sa på sin presskonferens den 6 april att regeringen kan tänka sig att tillägget införlivas i garantipensionen i stället för att som nu kopplas till bostadstillägget. Vi är öppna för att införliva tillägget i pensionssystemet, sa statsrådet.

Om garantitillägget införlivas i garantipensionen blir investeringarna i de nödvändiga it-systemen och annan utrustning, med en beräknad kostnad på 300 miljoner kronor, i praktiken överflödiga och mer eller mindre värdelösa. 300 miljoner kronor slösas bort för att med hast driva igenom en illa förberedd reform. Frågan om detta är en rimlig prioritering måste ställas.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Är statsrådet beredd att lägga 300 miljoner i engångskostnad på utrustning som riskerar att senast vid årsskiftet vara obsolet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1453 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2022/02113 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22: 1453 av Katarina Brännström (M) Kostnader för införandet av garantitillägget

Katarina Brännström har frågat mig om jag är beredd att lägga 300 miljoner i engångskostnad på utrustning som riskerar att senast vid årsskiftet vara obsolet.

Trots flera reformer på pensionsområdet de senaste åren finns fortfarande behov av ekonomiska förbättringar för de pensionärer som har den lägsta allmänna pensionen. Det är angeläget att förbättringar sker omgående, inte minst mot bakgrund av de nu ökande priserna på bland annat mat, som slår hårt mot de pensionärer som har de lägsta pensionerna. Regeringens förslag om ett garantitillägg i bostadstillägget innebär att pengar kan betalas ut till dessa pensionärer redan i augusti i år.

Regeringen har gett Pensionsmyndigheten i uppdrag att förbereda för utbetalning av garantitillägget. Vidare har regeringen haft en nära dialog med Pensionsmyndigheten då förslagen bereddes och den nya förmånen är utformad på ett sådant sätt att den i så stor utsträckning som möjligt är i linje med myndighetens handläggning av övriga förmåner och att den befintliga digitala it-infrastrukturen går att anpassa till de krav som den nya förmånen gör gällande.


Regeringen avser kompensera Pensionsmyndigheten för förberedandet, införandet och administrationen av garantitillägget. Därför föreslås i vårändringsbudgeten för 2022 att Pensionsmyndighetens förvaltningsanslag ska tillföras 165 miljoner kronor.

Stockholm den 26 april 2022

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.