Kontroll av friskolor
Skriftlig fråga 2017/18:1611 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-08-13
- Överlämnad
- 2018-08-13
- Besvarad
- 2018-08-27
- Sista svarsdatum
- 2018-08-27
- Svarsdatum
- 2018-08-27
- Anmäld
- 2018-08-30
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Nya Kastets Skola håller på att etablera sig i Gävle efter att ha fått klartecken för detta från Skolinspektionen. Gävle kommun har motsatt sig etableringen av skolan som enligt uppgifter har en tydlig koppling till islamistisk extremism och Gävle moské.
Nya Kastets Skola fick först ett föreläggande om att vidta åtgärder eftersom huvudmannen inte haft etableringssamtal med Gävle kommun och skolläkare saknades. Efter att dessa brister åtgärdats har medierna rapporterat att elevlistorna inte stämmer, vilket medfört ytterligare ett föreläggande med tidsfrist. Sist i raden av alla brister som Nya Kastets Skola uppvisat är att den står utan rektor. Det tycks även vara oklart huruvida skolan har en anställd skolsköterska på plats. Vartefter brister har uppdagats har ytterligare brister konstaterats.
Den nya skolan ska rikta sig till "barn med invandrarbakgrund", och bakom projektet finns personer med kopplingar till Vetenskapsskolan i Göteborg som har fått hård kritik efter besök av Skolinspektionen, bland annat för att pojkar suttit längst fram i klassrummet och flickor längst bak samt för att skolan haft bön på schemat trots att den saknar religiös inriktning.
Nya Kastets Skola har redan anställt lärare och kommer att starta sin verksamhet om två veckor. Det är anmärkningsvärt att en verksamhet som det råder väldigt stor osäkerhet kring kan tillåtas öppna när det bara är två veckor kvar till skolstart.
Min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin är därför följande:
Vad gör regeringen för att säkerställa att friskolor följer de regler som finns, och vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa en god skolgång för alla elever i Gävle kommun?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1611 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
U2018/03261/GV
Utbildningsdepartementet
Utbildningsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1611 av Lars Beckman (M)
Kontroll av friskolor
Lars Beckman har frågat mig om vad regeringen gör för att säkerställa att fristående skolor följer de regler som finns, och vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa en god skolgång för alla elever i Gävle kommun.
Låt mig först konstatera att den ordning som råder i dag när det handlar om kraven på enskilda att bedriva skolverksamhet är otillfredsställande. Det är just därför som regeringen har tagit flera viktiga initiativ för att öka kraven på den som vill driva skola och säkerställa alla elevers rätt till en likvärdig utbildning. Alla skolhuvudmän ska vara lämpliga att driva skolor inom den offentligt finansierade välfärden.
Ett viktigt steg har tagits genom regeringens förslag i propositionen Ökade tillståndskrav och särskilda regler för upphandling inom välfärden som riksdagen bifallit (prop. 2017/18:158, bet. 2017/18:FiU43, rskr. 2017/18:356). Genom den utökade prövningen krävs, utöver vad som gäller i dag, att den enskilde genom erfarenhet eller på annat sätt har förvärvat insikt i de föreskrifter som gäller för verksamheten, att det finns ekonomiska förutsättningar att följa dessa föreskrifter samt att den enskilde i övrigt befinns lämplig. Vid lämplighetsbedömningen ska viljan och förmågan att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna, laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse beaktas. Som det anges i motivtexten i propositionen så kan bedömningen av företrädarnas lämplighet exempelvis påverkas av om de tidigare bedrivit en verksamhet vars godkännande har återkallats eller om ansvarig myndighet i sin tillsyn funnit allvarliga brister i verksamheten. Jag är övertygad om att den nya lagstiftningen som träder i kraft i januari 2019 ger Skolinspektionen vässade verktyg i sin godkännandeprövning och tillsyn.
Vidare tillsatte regeringen i mars 2018 en särskild utredare som ska analysera regelverket för konfessionella inslag i skolväsendet (dir. 2018:15). Baserat på analysen ska utredningen undersöka om det finns behov av att ändra bestämmelserna i skollagen (2010:800) om konfessionella inslag i utbildningen. I uppdraget ingår att kartlägga hur fristående skolor, förskolor och fritidshem med en konfessionell inriktning följer skollagens bestämmelser. Utredaren ska även undersöka om det finns ett behov av att utöver Ägarprövnings- och Välfärdsutredningarnas förslag, ställa särskilda krav för att godkännas som huvudman för en fristående skola, förskola eller fritidshem med konfessionell inriktning och lämna nödvändiga författningsförslag. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2019.
Ytterligare en viktig insats för att säkerställa en god skolgång för alla elever är att de medel som avsatts för verksamheten också kommer den till del. Jag beklagar verkligen att riksdagen röstade nej till regeringens förslag i propositionen Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet (prop. 2017/18:159). De medel som i dag tas ut i vinst av privata skolföretag behövs i skolan.
Lars Beckmans fråga är föranledd av att Statens skolinspektion anges ha godkänt en enskild som huvudman för en fristående skola i Gävle, en etablering Gävle kommun har motsatt sig. Frågeställaren anger att skolan haft och har ett antal brister och menar att det är anmärkningsvärt att en verksamhet som det råder stor osäkerhet kring kan tillåtas öppna.
Som statsråd kan jag inte uttala mig i det enskilda fallet då frågor om godkännande av enskilda som skolhuvudmän handläggs av Skolinspektionen.
Stockholm den 27 augusti 2018
Gustav Fridolin
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.