Kontinuitet i sjukvården

Skriftlig fråga 2016/17:1392 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-11
Överlämnad
2017-05-12
Anmäld
2017-05-16
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24
Besvarad
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Patienter som behöver kontinuitet vid sitt sjuk- och hälsobesök ska stå i fokus när politiken målstyr verksamheterna. Sverige har blivit ett land där stafettläkare i dag är en etablerad anställningsform och där verksamheter betalar dyrt för att få tillgång till den personal som de behöver. Runt om i vårt land kan en stafettläkare arbeta år efter år och få en tjänst med högre lön samtidigt som denne också förhandlat bort det viktiga arbetet med den administration som behövs för att verksamheter ska fungera och vara till nytta för medborgarna.

Sverige har ett inbyggt fel i sjukvårdssystemet när fokus på att skapa kontinuitet för patienter i vården sätts åt sidan och man i stället belönar ett system där läkarna rör sig över landet. När det bästa för en patient är att ha en fast läkarkontakt och ett team kring sig så måste detta också vara målsättningen för att öka kvaliteten i vården. Vi behöver ha ett skyddsnät som bygger på det vi ska åstadkomma för våra samhällsmedborgare.

Det är oacceptabelt att människor som behöver sjukvård hamnar i kläm när verksamheten som ska vara ett stöd och ge hjälp har andra prioriteringar i fokus.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll: 

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av det som framförts, och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1392 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/02947/FS

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1392 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Kontinuitet i sjukvården

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder beträffande kontinuiteten i sjukvården, och i så fall vilka.

Det finns strukturella brister i svensk hälso- och sjukvård, vilket regeringen redan sedan tidigare har konstaterat. Många verksamheter har svårt att rekrytera rätt kompetens, däribland specialister i allmänmedicin, vilket bl.a. har lett till att ett system med s.k. stafettläkare har utvecklats. Som Ann-Charlotte Hammar Johnsson påpekar är detta något som starkt bidrar till att kontinuiteten för patienterna försämras. Många landsting klarar inte av att uppfylla hälso- och sjukvårdslagens bestämmelser om att vården ska tillgodose patientens behov av kontinuitet och att ge alla patienter tillgång till en fast läkarkontakt i primärvården.

Regeringen har redan vidtagit många åtgärder för att underlätta hälso- och sjukvårdens arbete med kompetensförsörjning, men ansvaret att rekrytera, behålla och utveckla sin personal ligger hos arbetsgivaren, dvs. hos landstingen.

Den nationella samordnaren för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården överlämnade 2016 betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) till Socialdepartementet. Utredningen pekade bl.a. på att det behövs en omfattande strukturreform där primärvården blir den verkliga basen och första linjen i hälso- och sjukvården. Regeringen har därför tillsatt en utredare som utifrån förslagen i betänkandet Effektiv vård ska stödja landstingen, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården.

Regeringen har också tagit initiativ till att införa s.k. patientkontrakt i hälso- och sjukvården, dvs. en sammanhållen plan över inplanerade vårdinsatser. Kontraktet ska bidra till trygghet för patienten i att veta vilka vårdinsatser som är inplanerade och att de kommer att genomföras inom rimlig tid.

Det är min bedömning att de aviserade reformerna kommer att ge landstingen förutsättningar att hantera många av de brister som förekommer i hälso- och sjukvården – däribland bristerna i kontinuitet för patienterna.

Stockholm den 24 maj 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.