Konsumentskydd vid köp av smartphone
Skriftlig fråga 2017/18:569 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-11
- Överlämnad
- 2018-01-11
- Anmäld
- 2018-01-16
- Svarsdatum
- 2018-01-24
- Sista svarsdatum
- 2018-01-24
- Besvarad
- 2018-01-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
I dag beräknas hela nio av tio svenskar använda en smartphone. Förutom att ringa och skicka sms används våra telefoner i dag också till att arbeta, uträtta ärenden, surfa och skicka mejl. Den tekniska utvecklingen har gått fort de senaste åren, och våra smartphones används numera dagligen av de allra flesta och används därför av många i betydligt större utsträckning än datorer.
Att köpa en smartphone är i dag en investering som är förknippad med en stor kostnad för många hushåll, då de flesta familjemedlemmar numera äger en egen smartphone. Vid köp av en smartphone räknar man naturligtvis därför med en lång livslängd och med att konsumentskyddet är starkt. Nyligen har vi dock kunna ta del av uppgifter där det framkommer att prestandan av olika orsaker medvetet har sänkts på vissa äldre smartphones. Ett stort antal svenskar kan alltså ha köpt en produkt som senare medvetet har försämrats utan att de har informerats om det före köpet.
Mot bakgrund av det ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Heléne Fritzon:
Anser statsrådet att konsumentskyddet i dag är tillräckligt starkt vid köp av smartphones och, om så inte är fallet, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med problemet med smartphones som försämras efter köpet?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:569 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Svar på fråga 2017/18:569 av Lars Beckman (M)
Konsumentskydd vid köp av smartphone
Lars Beckman har frågat mig om jag anser att konsumentskyddet i dag är tillräckligt starkt vid köp av smartphones och, om så inte är fallet, vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med problemet med smartphones som försämras efter köpet.
Det sker en mycket snabb teknisk utveckling i vårt samhälle. Det gäller inte minst för varor och tjänster på det digitala området. Det är en utveckling som många gånger syftar till att förbättra produkter och möta konsumenters behov och önskningar. Samtidigt bör förstås utvecklingen inte omöjliggöra förutsättningarna för en hållbar konsumtion. Det är bra att konsumenter reagerar och agerar när produkter inte motsvarar deras förväntningar, och det är viktigt att näringsidkare tar detta på största allvar.
För regeringen är det viktigt att konsumentskyddsreglerna är moderna och anpassade för dagens konsumtionsmarknad. I Bryssel pågår sedan en tid tillbaka förhandlingar om två direktivförslag på konsumenträttens område som rör försäljning av varor respektive digitalt innehåll. Frågan om uppdateringar av sådana produkter diskuteras i detta sammanhang. Den har nära samband med förslagens bestämmelser om vilka förväntningar en konsument har rätt att ställa på en vara eller ett digitalt innehåll och vilka rättigheter konsumenten ska ha om förväntningarna inte uppfylls.
Den fråga som Lars Beckman tar upp övervägs således i de pågående förhandlingarna. Regeringen verkar i dessa för att konsumentskyddet ska bli högt samtidigt som näringsidkarnas intressen beaktas. Det är min förhoppning att resultatet kan leda till moderna och ändamålsenliga regler på detta område.
Stockholm den 24 januari 2018
Heléne Fritzon
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.