Till innehåll på sidan

Konkurrens mellan statliga och privata verksamheter

Skriftlig fråga 2016/17:1746 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-07-19
Överlämnad
2017-07-19
Sista svarsdatum
2017-08-02
Svarsdatum
2017-08-10
Besvarad
2017-08-10
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Det förekommer att statliga verksamheter inom olika branscher konkurrerar med privat företagande genom villkor som inte är konkurrensneutrala.

Ett exempel är de statliga distriktsveterinärerna som använt sina stordriftsfördelar till att teckna avtal med försäkringsbolag och därmed kan erbjuda sina kunder såväl billigare försäkring som förmånligare behandlingar. De privata veterinärerna har inte samma möjligheter att teckna avtal med försäkringsbolag. Detta gör att det råder konkurrensfördelar till förmån för de statliga distriktsveterinärmottagningarna trots att kunderna betalar fullt pris.

Ett annat exempel på konkurrensfördelar för statligt driven verksamhet i jämförelse med den privata marknaden råder inom tvätteribranschen. Tvätteribranschen har tidigare i år i en rapport visat att kriminalvården vid upphandlingar genomgående har lagt och erhållit avtal vid upphandlingar genom att deras priser är 16 procent lägre än de privata företagarnas. Anbuden kan näppeligen anses vara kostnadsneutrala då kriminalvården erbjuder en lön på 13 kronor i timmen.

Att kriminalvården vinner upphandlingar genom att lägga lägre anbud leder i sin tur till att de privatdrivna tvätterierna förlorar upphandlingar och därmed kunder vilket gör att tvätterierna riskerar att slås ut.

Tvätteriförbundet anser att det är problematiskt att en statlig aktör bearbetar en annars väl fungerande marknad. Det tar bort konkurrensen på lika villkor, eftersom de har en möjlighet att pressa priserna vilket de inte har. Kriminalvården anser å sin sida att deras agerande är affärsverksamhet, att de är en aktör bland andra på marknaden.

Det är naturligtvis angeläget att Kriminalvården kan erbjuda de intagna internerna en meningsfylld sysselsättning. Gällande lagstiftning anger dessutom att Kriminalvården har en plikt att erbjuda meningsfull sysselsättning 30-40 timmar till veckan.

Problematiken handlar om att kriminalvården genom sina lägre kostnader i upphandlingar slår ut det privata näringslivet precis som de statligt ägda veterinärmottagningarna genom sin storlek tecknar förmånliga avtal med försäkringsbolag och därmed kan erbjuda veterinärtjänster till en lägre kostnad än de privata veterinärmottagningarna.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

Har statsrådet för avsikt att vidta åtgärder för att statlig verksamhet ska konkurrera på lika villkor med det privata näringslivet och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1746 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2017/04836/KSR

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1746 av Margareta Cederfelt (M) Konkurrens mellan statliga och privata verksamheter

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag har för avsikt att vidta åtgärder för att statlig verksamhet ska konkurrera på lika villkor med det privata näringslivet och i så fall vilka? Frågan är ställd mot bakgrund av de statliga distriktsveterinärernas verksamhet, samt den tvätteriverksamhet som Kriminalvården bedriver.

Det är självklart viktigt att hela tiden följa upp och förbättra förutsättningarna för effektiv konkurrens. För att offentlig sektor ska konkurrera på lika villkor som det privata näringslivet infördes år 2010 särskilda regler om offentlig säljverksamhet i konkurrenslagen (2008:579). Konkurrensverket utövar tillsyn över lagen och kan väcka talan i domstol om att förbjuda en offentlig aktör att tillämpa ett konkurrenssnedvridande förfarande vid försäljning av varor eller tjänster på en marknad. Vem som helst kan uppmärksamma Konkurrensverket på konkurrensproblem som uppstår när en offentlig aktör säljer varor eller tjänster på marknaden. Om Konkurrensverket beslutar att inte ingripa i ett visst fall, kan det företag eller den företagssammanslutning som berörs av förfarandet begära att domstolen förbjuder förfarandet.

Såväl distriktsveterinärernas som kriminalvårdens säljverksamheter kan prövas i domstol enligt konkurrenslagstiftningen. Någon sådan prövning har ännu inte skett. Vi vet alltså inte hur domstolarna skulle döma eller besluta i dessa fall, och det skulle vara fel av mig att föregripa en eventuell rättslig prövning.

En väsentlig utgångspunkt när reglerna om konkurrenssnedvridande offentlig säljverksamhet infördes var enligt förarbetena (prop. 2008/09:231, s. 37) att det vid tillämpning av reglerna måste vara möjligt att ta hänsyn till andra allmänna intressen än konkurrensintresset som kan väga upp det konkurrenssnedvridande förfarandet. Bestämmelserna om offentlig säljverksamhet innehåller därmed viktiga avvägningar mellan olika intressen. De har tillämpats sedan 2010. Utformning av praxis kring hur bestämmelserna ska tolkas och var gränserna går måste få tillåtas att ta viss tid. Regeringen följer noga den praxis som växer fram, men ser för närvarande inte anledning att ta initiativ till en ny översyn av konkurrenslagens bestämmelser om offentlig säljverksamhet.

Stockholm den 10 augusti 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.