Till innehåll på sidan

Konkurrens mellan Kriminalvården och privata aktörer

Skriftlig fråga 2014/15:554 av Penilla Gunther (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-21
Överlämnad
2015-05-21
Anmäld
2015-05-22
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 


På sajten krimprod.se marknadsför Kriminalvården många olika tjänster, däribland tvätt. En undersökning visar att alla de offentliga upphandlingar som Kriminalvården deltagit i just för den här typen av tjänster ligger i genomsnitt 12 procent under andra som lämnat anbud, och i de största upphandlingarna upp till 18 procent under snittpris.

Detta är förstås inte acceptabelt. Interner inom Kriminalvården får en dryg tia i timmen för det arbete de utför. Med andra kostnadspåslag har Kriminalvårdens kommersiella verksamhet en personalkostnad på ca 17 kronor per timma. Ingen laglig tvätteriverksamhet, med anställda som får marknadsmässig lön, rättvisa förmåner och fem veckors semester, kan naturligtvis konkurrera med det timpriset.

På krimprod.se står det att vår vision är att våra klienter ska ha en meningsfull sysselsättning i kombination med ett lärande inför frigivning. Det tror jag alla håller med om är klokt, däremot inte att delta i upphandlingar till underpriser.

Enligt en anmälan till Konkurrensverket om underprissättning i upphandling av tvätteritjänster 2010, gjordes bedömningen att konkurrensen på marknaden förbättras genom en samlad översyn av styrdokumenten för Kriminalvården, särskilt avseende Kriminalvårdens prissättning av de verksamheter som bedrivs genom arbetsdrift. Man hänvisade också i svaret till regleringsbrev och lagar om kriminalvård i anstalt och konstaterade att Konkurrensverkets beslut att inte utreda saken vidare innebär inte ett ställningstagande till om verksamheten eller förfarandet strider mot konkurrensreglerna.

Statens verksamheter förutsätts inte konkurrera med aktörer på den privata marknaden, men här är det tydligt att det är så. Prissättningen bör justeras, eller annars bör man man göra någon typ av avtal med privata aktörer som kan bjuda på volymen av tvätteriverksamheten om verksamheten ska fortsätta.

 

Min fråga är hur justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ställer sig till problematiken med att Kriminalvården fortfarande konkurrerar med privata aktörer på området tvätteritjänster på den öppna marknaden?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:554 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/4467/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:554 av Pernilla Gunther (KD) Konkurrens mellan Kriminalvård och privata aktörer

Pernilla Gunther har frågat mig hur jag ställer mig till problematiken med att Kriminalvården fortfarande konkurrerar med privata aktörer på området tvätteritjänster på den öppna marknaden.

Av Kriminalvårdens instruktion framgår att myndigheten mot avgift får tillhandahålla sådana produkter och tjänster som produceras huvudsakligen av intagna som ett led i verksamheten i anstalt och häkte.

Det övergripande målet för arbetsdriften är att ge intagna meningsfull sysselsättning under tiden i anstalt. Arbetsdriften ska även bidra till eget ansvarstagande och utveckling genom att träna sociala och yrkesmässiga färdigheter. Av fängelseförordningen (2010:2010) framgår också att den intagne, så långt det är möjligt, ska anvisas sysselsättning som är ägnad att motverka återfall i brott eller som på annat sätt underlättar anpassningen till samhället.

I arbetsdriften produceras varor och tjänster både till externa kunder och för Kriminalvårdens interna behov. Jämfört med verksamhet hos konkurrerande företag ställer Kriminalvårdens arbetsdrift helt andra krav på innehållet i verksamheten, bl.a. när det gäller handledning och kontroll. Kostnaderna för arbetsdriften är därför typiskt sett betydligt högre än i konkurrerande verksamhet. Av Kriminalvårdens regleringsbrev framgår att avgiftsintäkter ska täcka minst 50 procent av de direkta kostnaderna för arbetsdriften.

I fängelselagen (2010:610) anges att en intagen har rätt till ersättning från Kriminalvården om han eller hon utfört eller deltagit i anvisad sysselsättning. Den nuvarande ersättningsnivån för sysselsättning är i normalfallet 13 kronor per timme.

Kravet på kostnadstäckning och ersättningen till intagna har dock ingen direkt eller avgörande påverkan på Kriminalvårdens prissättning. Enligt myndighetens interna riktlinjer ska rådande marknadspris vara utgångspunkten för prissättningen. Kriminalvården har också utarbetat rutiner för att försäkra sig om att detta upprätthålls.

Enligt Kriminalvårdens årsredovisning för 2014 kommer arbetsdriftens organisation och inriktning att ses över inom ramen för det fortsatta arbetet med den nyligen genomförda förändringen av Kriminalvårdens organisation. Jag välkomnar detta och kommer att följa det fortsatta arbetet.

Stockholm den 3 juni 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.