Kompetensförsörjning till Sis-hem
Skriftlig fråga 2017/18:450 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-12-08
- Överlämnad
- 2017-12-12
- Anmäld
- 2017-12-13
- Svarsdatum
- 2017-12-27
- Sista svarsdatum
- 2017-12-27
- Besvarad
- 2017-12-27
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Socialminister Annika Strandhäll uttalade nyligen i Dagens industri att Statens institutionsstyrelse, Sis, utgör ett sista skyddsnät för några av samhällets mest utsatta barn och unga som far illa. Det är när inga andra åtgärder har haft tillräcklig verkan som socialtjänsten begär att få placera en ung människa i ett Sis-hem. Det är centralt att denna verksamhet ges förutsättningar att ge rätt stöd och hjälp i rätt tid till dessa utsatta barn och unga.
Statens institutionsstyrelse är en förvaltningsmyndighet för de hem som föreskrivs i dels lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, dels lagen (1998:603) om verkställighet av sluten ungdomsvård och dels lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall. De berörda verksamheterna inom Sis är ungdomsvård, sluten ungdomsvård respektive missbruksvård.
Det är oroande att uppgifter nu gör gällande att det fortsatt är mer än var tredje medarbetare på Sis-hem som är vikarie. Därtill kommer att kompetenskraven har sänkts. Detta skulle gälla under ett år. Frågan är hur utvecklingen ser ut framöver. Vad är planen för den långsiktiga kompetensförsörjningen av personal i Sis-hem?
Som svar på en fråga ställd i riksdagen i oktober förra året lovade statsrådet att myndigheten skulle föra statistik över samtliga rekryteringar med eller utan stöd av undantagsregeln. Statistiken skulle sedan tillsammans med en arbetsmarknads- och rekryteringsanalys användas för en ny bedömning av myndighetens rekryteringssituation. För den personal som anställs och som inte når upp till myndighetens ordinarie kompetenskrav skulle en individuell kompetensutvecklingsplan upprättas för att de på sikt ska nå upp till kraven.
Med tanke på att antalet självmordsförsök på Sis-hem tredubblats på bara tre år är situationen djupt allvarlig och utvecklingen på väg åt fel håll. Samhället ska inte svika dessa barn och unga som far illa.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Vilken analys gör statsrådet av att situationen med kompetensförsörjningen till Sis-hem är så svår, och vilka konkreta nya åtgärder avser statsrådet att vidta för att skyndsamt kunna vända utvecklingen?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:450 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Svar på fråga 2017/18:450 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Kompetensförsörjning till SiS-hem
Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilken analys jag gör av att situationen med kompetensförsörjningen till SiS-hem är så svår, och vilka konkreta nya åtgärder jag avser att vidta för att skyndsamt kunna vända utvecklingen.
SiS är ansvarig för verksamheten vid de särskilda ungdomshemmen och LVM-hemmen. För att fullgöra denna uppgift är det viktigt att personalen har rätt kompetens och erfarenhet. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2016:55) ska personalen i ett hem för vård eller boende ha den utbildning, den erfarenhet och den personliga lämplighet som behövs för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Personal som ger behandling enligt en viss metod ska även ha en relevant utbildning för den. Personalens sammantagna kompetens vad gäller utbildning och erfarenhet ska ge förutsättningar för att möta de behov av vård som målgruppen har, och säkerställa en trygg och säker vård.
SiS har beslutat om egna kompetenskrav vid nyrekrytering av behandlingsassistenter som går utöver de krav som följer av Socialstyrelsens föreskrifter. På grund av det svåra rekryteringsläget fattade myndigheten i oktober 2016 beslut om att tillfälligt frångå de egna högre kompetenskraven. Myndigheten har följt upp de rekryteringar som gjorts sedan dess och konstaterar att endast var tredje behandlings-assistent som anställdes under perioden uppfyllde SiS ordinarie kompetenskrav. För att förbättra kompetensförsörjningen arbetar SiS med att utbilda och validera redan anställda medarbetares kompetens. SiS har också vidtagit olika åtgärder för att minska personalomsättningen och göra SiS till en attraktiv arbetsgivare. Utifrån en analys och prognos av arbetsmarknadsläget bedömer SiS att myndigheten även de närmaste åren kommer att ha svårt att rekrytera behandlingsassistenter. Mot denna bakgrund fattade SiS i september 2017 beslut om att förlänga undantaget ytterligare ett år.
Det är SiS som ansvarar för kompetensförsörjningen vid de särskilda ungdomshemmen och LVM-hemmen och att barn, unga och klienter som vårdas där får vård av god kvalitet. En förutsättning för att SiS ska kunna bedriva kvalitativ vård är att myndigheten ges ekonomiska förutsättningar för detta. Under innevarande år tillför regeringen 105 miljoner kronor och föreslår i budgetpropositionen för 2018 att SiS tillförs ytterligare 560 miljoner kronor över en fyraårsperiod.
Regeringen har vidare givit Socialstyrelsen i uppdrag att se över tillgången på utbildning för personal som arbetar med vård och behandling av barn och unga på hem för vård eller boende (HVB), samt utreda förut-sättningarna för en eftergymnasial grundutbildning för personal på HVB och vilken annan utbildning som kan vara lämplig för att arbeta med vård och behandling för barn och unga på HVB. Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 1 juni 2018.
Stockholm den 20 december 2017
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.