Till innehåll på sidan

Kompensation vid expropriation för hyresgäster

Skriftlig fråga 2013/14:398 av Nilsson, Tomas (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-06
Anmäld
2014-02-06
Besvarad
2014-02-12
Svar anmält
2014-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga

2013/14:398 Kompensation vid expropriation för hyresgäster

av Tomas Nilsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Det pågår omfattande samhällsomvandlingar i Malmfältskommunerna. Flertalet Malmfältsbor förstår att det är nödvändigt för att gruvorna ska kunna utvecklas och leva vidare, men det skapar stora problem för enskilda och familjer boende inom områden som ska tas i anspråk av gruvan. Fastighetsägare av hus eller hyreshus som avyttras får ersättning för marknadsvärdet plus 25 procent enligt expropriationslagen. Hyresgäster får ingen kompensation alls trots att de tvingas flytta till ett nyproducerat boende med väsentligt högre hyreskostnader. Det är oskäligt, och rimligen inte heller lagstiftarens mening, att ersättningen vid expropriation inte når upp till kostnaden för ersättningsbostad.

Fråga:

Kommer justitieministern att införa motsvarande lagskydd för hyresgäster som för fastighetsägare som drabbas av expropriering?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:398 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 12 februari

Svar på frågorna

2013/14:396 Kompensation vid expropriation för fastighetsägare och hyresgäster i Malmfälten

2013/14:397 Modell för kompensation för fastighetsägare och hyresgäster i Malmfälten

2013/14:398 Kompensation vid expropriation för hyresgäster

Justitieminister Beatrice Ask

Tomas Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder genom ägardirektiv för att kompensera fastighetsägare och hyresgäster som drabbas ekonomiskt av gruvbrytningen i Malmfälten. Vidare har han frågat mig om jag avser att se över expropriationslagens ersättningsprinciper och införa motsvarande lagskydd för hyresgäster som för fastighetsägare som drabbas av expropriering.

I ett svar som jag lämnade i samband med Tomas Nilssons interpellation 2013/14:110 har jag behandlat dessa frågeställningar. Jag har samma uppfattning i dag som den jag gav uttryck för då.

Låt mig inledningsvis konstatera att de förvärv av privata fastigheter som sker för att områden ska kunna tas i anspråk för gruvverksamhet är en förhandlingsfråga mellan LKAB och de enskilda fastighetsägarna. I den absoluta merparten av de förhandlingar som hittills har skett har parterna kunnat enas om en ersättningsnivå som båda funnit acceptabel och expropriation har inte blivit aktuell.

När parterna inte kan komma överens kan expropriation begäras och ersättningen följer då de principer som fastställs i expropriationslagen. Som jag nämnde i mitt interpellationssvar har regeringen vidtagit flera åtgärder för att höja ersättningarna vid expropriation och liknande åtgärder. Dessa förstärkningar av ersättningsrätten kommer även fastighetsägare i Malmfälten till godo. Dock är jag, som jag också nämnde i svaret, medveten om att de samhällsomvandlingar som nu genomförs i Malmfälten är av unik art.

Vad gäller situationen för de hyresgäster som till följd av samhällsomvandlingarna får flytta till nyproducerade hyresrätter med högre hyror, får jag än en gång framhålla att hyressättningen bygger på ett bruksvärdessystem. Det är naturligt att hyran för nyproducerade hyresrätter kan överstiga hyran i äldre flerbostadshus. Liknande situationer är vanliga även utanför Malmfälten.

Enligt statens ägarpolicy ansvarar styrelsen för att de bolag där staten har ett ägarintresse sköts på ett föredömligt sätt inom de ramar som lagstiftningen, bolagets bolagsordning, eventuella ägaranvisningar samt statens ägarpolicy ger. Regeringen följer de förhandlingar som pågår mellan LKAB och dem som berörs av samhällsomvandlingarna genom att regelbundet kalla aktörerna till sammanträden i Malmfältsgruppen, som leds av näringsministern. Jag förutsätter att LKAB fortsätter att ta sitt ansvar i dessa frågor.

Som jag nämnde i mitt interpellationssvar kan det framöver bli aktuellt att vidta åtgärder med anledning av de ställda frågorna, men för närvarande ser jag inga skäl till det.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.