Kommuners möjlighet att skapa trygghet

Skriftlig fråga 2021/22:1899 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-27
Överlämnad
2022-08-29
Anmäld
2022-09-05
Svarsdatum
2022-09-07
Sista svarsdatum
2022-09-07
Besvarad
2022-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I min hemkommun Nacka har vi under en tid kunnat följa flera turer kring trygghetskameror. Det finns nämligen ett stort behov av dessa i områden som Fisksätra, som för ett år sedan kom att klassas som utsatt, samt Orminge.

Boo Folkets Hus brändes bland annat ned i oktober 2020, och vi har kunnat läsa om hur barn i Orminge har rekryterats till att bli knarkkurirer. Till följd av detta utlovades övervakningskameror av polisen (februari 2021), men de kom aldrig upp. I Fisksätra har vi även sett hur polisen tagit ned kameror som tidigare satts upp i syfte att försvåra den mer eller mindre öppna droghandeln i Fisksätra. För att få upp nya kameror var kommunen tvungen att agera.

Vi är många som hoppas att Nacka kommun också agerar i Orminge, men är samtidigt medvetna om att det tyvärr är en onödigt långsam process där det krävs ansökningar till såväl Integritetsskyddsmyndigheten som polisen.

I Sverige har kommunerna förhållandevis mycket att säga till om just för att man anser att många viktiga beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Det bör därför inte vara något konstigt om kommunledningar runt om i landet fick chansen att avgöra var det behövs trygghetskameror, eller för den delen ordningsvakter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att på något sätt verka för att kommuner enklare ska kunna fatta beslut som möjliggör för ökad trygghet genom att själva exempelvis bestämma över uppsättandet av trygghetskameror?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1899 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:1899 av Markus Wiechel (SD) Kommuners möjlighet att skapa trygghet

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att på något sätt verka för att kommuner enklare ska kunna fatta beslut som möjliggör för ökad trygghet genom att själva exempelvis bestämma över uppsättandet av trygghetskameror.

Kamerabevakning fyller en viktig funktion i brottsbekämpningen och kan bidra till ökad trygghet i samhället. Den kan ha en avskräckande effekt i fråga om viss brottslighet, men också vara värdefull för att t.ex. skapa en lägesbild av en potentiell eller faktisk brottsplats. Av den anledningen har regeringen vidtagit en rad åtgärder för att förenkla användningen av kamerabevakning.

Kamerabevakningslagen trädde i kraft 2018. Genom den stärktes skyddet för den personliga integriteten samtidigt som möjligheterna till kamerabevakning förbättrades. I lagstiftningsarbetet framhöll regeringen särskilt att kommunerna borde ha betydligt större möjligheter än tidigare att bedriva kamerabevakning på platser där det regelmässigt förekommer brottslighet och andra ordningsstörningar. Därefter har regeringen fortsatt arbetet med att underlätta användningen av kamerabevakning.

Genom en lagändring den 1 januari 2020 togs tillståndskravet bort helt och hållet för Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Tullverket. Dessa myndigheter får nu själva bedöma när det är motiverat att sätta upp kameror på gator och torg.

Den 1 augusti 2020 togs tillståndskravet bort även för kamerabevakning i kollektivtrafiken, på flygplatser och i apotek. Regeringens arbete har således på ett påtagligt sätt förenklat möjligheterna till kamerabevakning genom att tillståndskravet för en rad aktörer har avskaffats.

Kamerabevakning är ett viktigt medel för att både kunna förebygga och klara upp brott. Kamerabevakning kan därmed bidra till ett tryggare och säkrare samhälle. Regeringen har genom sitt kontinuerliga arbete underlättat användningen av kamerabevakning. Regeringen ser även positivt på att underlätta för kommuner och regioner att använda sig av kameror. Det kan finnas anledning att se över lagstiftningen.

Stockholm den 7 september 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.