Koldioxidnormer för tyngre fordon
Skriftlig fråga 2021/22:1611 av Jimmy Ståhl (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-19
- Överlämnad
- 2022-05-19
- Anmäld
- 2022-05-20
- Svarsdatum
- 2022-06-01
- Sista svarsdatum
- 2022-06-01
- Besvarad
- 2022-06-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
EU-kommissionen har haft överläggningar inför de tänkta förändringarna av koldioxidnormerna för tunga fordon inom EU. I dessa överläggningar kunde utläsas att EU överväger att, i sitt kommande förslag till nya normer, gå samma väg som för persontrafiken, det vill säga nollutsläppsfordon, vilket innebär nollutsläpp av koldioxid i avgasröret, oavsett koldioxidens ursprung.
Effekten skulle bli att endast elektricitet och vätgas i framtiden skulle vara drivmedelsalternativ för den tunga trafiken i Europa. Alla andra förnybara alternativ såsom biogas eller biodiesel skulle inte längre vara gångbara som drivmedel inom någon del av transportsektorn. Det skulle i praktiken innebära ett förbud mot förbränningsmotorn som teknik, oavsett bränsle (inklusive framtidens e-bränslen).
Ett sådant förslag skulle påtagligt påverka marknaden för förnybara drivmedel, särskilt biogasen som i dag har tung trafik som en viktig marknad. En signal från EU att biogas i tung trafik inte kommer att vara godkänt inom ett antal år skulle påverka viljan att byta från fossila bränslen till exempelvis biogas eller biodiesel.
Mot bakgrund av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser ministern att vidta åtgärder för att motverka de konsekvenser som ett stopp för förbränningsmotorteknologi inom tung trafik skulle ge för biodrivmedelsmarknaden?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1611 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Svar på fråga 2021/22:1611 av Jimmy Ståhl (SD)
Koldioxidkrav för tyngre fordon
Jimmy Ståhl har frågat infrastrukturminister Tomas Eneroth om han avser vidta åtgärder för att motverka de konsekvenser som ett stopp för förbränningsmotorteknologi inom tung trafik skulle ge för biodrivmedelsmarknaden?
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Jimmy Ståhl hänvisar till EU-kommissionens aviserade översyn av förordning (EU) 2019/1242 om normer för koldioxidutsläpp från nya tunga fordon där kommissionen överväger nollutsläpp, oavsett koldioxidens ursprung. Jimmy Ståhl menar att ett sådant förslag påtagligt skulle påverka marknaden för förnybara drivmedel, särskilt biogasen som i dag har tung trafik som en viktig marknad.
Riksdagen antog 2017 målet att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp senast år 2045. För att nå det målet måste en omfattande omställning av hela transportsektorn ske. En viktig faktor i omställningen kommer fortsatt att vara tillämpning av reduktionsplikten med ökad inblandning av biodrivmedel.
Den 31 juni 2021 antog EU en ny förordning med målet att nå klimatneutralitet senast 2050. Översynen av koldioxidnormerna för nya tunga fordon syftar till att bidra till detta mål.
Den översyn av förordningen som Jimmy Ståhl tar upp behandlar bara nytillverkade tunga fordon som sätts ut på marknaden. I takt med att kraven på minskade växthusgasutsläpp ökar och att användningen av fossila drivmedel kommer att behöva minska så bedömer jag att efterfrågan på förnybara drivmedel kommer att vara fortsatt hög.
Stockholm den 1 juni 2022
Annika Strandhäll
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.