Till innehåll på sidan

Klassificiering av Ryssland som en terrorstat

Skriftlig fråga 2021/22:1828 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-01
Överlämnad
2022-08-01
Besvarad
2022-08-22
Sista svarsdatum
2022-08-22
Svarsdatum
2022-08-22
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

En ukrainsk krigsfånge som kastreras och sedan blir skjuten i huvudet. Det spelas in på kamera och sprids. I ryska sociala medier får det hejarop.

53 ukrainska krigsfångar dödas i en rysk missilattack. Kanske för att dölja utomrättsligt dödande och tortyr.

5 döda civila i ukrainska staden Mykolaiv.

Detta bara de senaste två dagarna.

Ryssland har blivit en terrorstat.

Det blev uppenbart för mig när jag för ett tag sedan besökte några av Kyivs förorter. Förstörelsen, tortyren och det urskillningslösa dödandet har inga militära motiv. På Butjas kyrkogård grävdes det 10–15 gravar varje dag. Vanliga människor begravdes med kulhål i huvudet. Skjutna från nära håll. I Irpin träffade vi småbarn som aldrig mer kommer att få se sin ena förälder. Dödade när de var ute för att handla. Mördandet fortsätter just nu varje dag i östra och södra Ukraina. Förutom det urskillningslösa dödandet förstörs också kulturskatter, städer jämnas med marken och det sker ett omfattande sexuellt våld. 

Syftet är att terrorisera civilbefolkningen och att visa västvärlden att Putin och ryska armén är beredda att hela tiden eskalera kriget.

Ryssland bryr sig inte ens om att försöka dölja krigsbrotten. Till och med när FN:s generalsekreterare besökte Kyiv föll bomberna. Det är viktigt att förstå att de öppna krigsbrotten bygger på att Putin själv är övertygad om att han kommer att komma undan med dem. Det här är en attityd som verkar delas av stora delar i de politiska och militära grenarna.

Många ukrainska röster höjs för att klassa Ryssland som en terrorstat med anledning av de grova övergrepp mot mänskliga rättigheter, humanitär rätt och brott mot mänskligheten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ser ministern på att klassa Ryssland som en terrorstat?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1828 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1828 av Anders Österberg (S) Klassificering av Ryssland som en terrorstat.

Anders Österberg har frågat mig hur jag ser på att klassa Ryssland som en terrorstat.

Det finns inget regelverk vare sig gemensamt inom EU eller nationellt för att klassificera länder som terrorstater. Det råder inga tvivel om att ryska trupper har gjort sig skyldiga till fruktansvärda övergrepp. Regeringens uppfattning är att det finns effektivare sätt att öka trycket mot Ryssland i syfte att få ett slut på aggressionen mot Ukraina och hålla ryska företrädare ansvariga för brott mot folkrätten.

Regeringen bidrar aktivt till att säkerställa ansvarsutkrävande genom ICC, FN:s råd för mänskliga rättigheter, OSSE och EU. Vi välkomnar ICC:s utredning om situationen i Ukraina och stödjer på olika sätt ICC:s åklagarkontor.

De sanktioner mot Ryssland som EU hittills beslutat om är historiskt omfattande. Regeringen kommer fortsätta arbetet med att skärpa sanktionerna ytterligare samtidigt som vi värnar enigheten inom EU. Vårt arbete med att stödja Ukraina kommer fortsätta i oförminskad takt, i syfte att värna Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

Stockholm den 12 augusti 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.