Kasserade vaccindoser
Skriftlig fråga 2021/22:1603 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-17
- Överlämnad
- 2022-05-18
- Anmäld
- 2022-05-19
- Svarsdatum
- 2022-05-25
- Sista svarsdatum
- 2022-05-25
- Besvarad
- 2022-05-25
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialminister Lena Hallengren (S)
I höst väntas nya och uppdaterade covidvaccin finnas tillgängliga i Europa, vilket naturligtvis är efterlängtat. Samtidigt betyder det att stora delar av de befintliga lager som finns kan behöva kasseras, vilket enligt vaccinsamordnaren kan handla om hundratals miljoner doser i hela EU. Av den gemensamma beställningen på ytterligare 300 miljoner doser efter att omikronvarianten slagit till var cirka 6,5 miljoner öronmärkta för att användas i Sverige under våren 2022.
Efter att allt fler svenskar kommit att acceptera den död som viruset för med sig, och till och med kommit att se på pandemin som över, har efterfrågan försvunnit. Trots det finns det fortfarande hinder för barn och andra att bli vaccinerade, vilket givetvis är märkligt, givet rådande tillgång till vaccin.
I dag borde det inte finnas några begränsningar för svenskar som önskar ta vaccin att få det. Det borde dessutom inte vara särskilt svårt att säkerställa att överblivna doser doneras till andra länder, om det finns en risk att de annars måste kasseras.
Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:
Vad finns det för skäl till att ministern inte vidtar åtgärder för att samtliga som önskar vaccinera sig ska få göra det när det finns ett överskott på vaccin, och kan vi förvänta oss åtgärder i syfte att ändra på detta eller lättare möjliggöra donation av vaccin till andra länder?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1603 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)
Svar på fråga 2021/22:1603 av Markus Wiechel (SD)
Kasserade vaccindoser
Markus Wiechel har frågat mig vad finns det för skäl till att jag, enligt honom, inte vidtar åtgärder för att samtliga som önskar vaccinera sig ska få göra det när det finns ett överskott på vaccin, och om vi kan förvänta oss åtgärder i syfte att ändra på detta eller lättare möjliggöra donation av vaccin till andra länder.
Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet och har i uppdrag att rekommendera vem som bör vaccineras. Jag som socialminister varken kan eller ska göra medicinska bedömningar.
Sverige har tecknat avtal för mer vaccin än vad som behövs för vårt lands befolkning. Detta gjordes som en försäkring eftersom det inte på förhand gick att veta vilka vaccin som skulle bli effektiva och godkända, när de skulle levereras eller för vilka grupper som vaccinen skulle kunna användas. Vidare har det behövt tas höjd för eventuella behov av påfyllnadsdoser och vaccin som är uppdaterade för nya virusvarianter. De åtgärder som vidtagits har gjorts för att skydda befolkningen från svår sjukdom och död.
I likhet med flera andra medlemsstater inom EU har Sverige ett överskott av vaccindoser. Efterfrågan på vaccin mot covid-19 är dock för närvarande låg världen över. Detta beror på stor tillgång till vaccin, begränsad kapacitet att vaccinera främst i låg- och medelinkomstländer samt bristande vaccinationsvilja.
Regeringen har beslutat att skänka över 14 miljoner doser, varav 13 miljoner doser till Covax. UD i samarbete med svenska ambassader för också samtal med ett stort antal länder om bilaterala donationer av vaccin. Utländska ambassadörer i Stockholm har inbjudits till möten där vaccinsamarbete och -donation har diskuterats. Regeringen har fått riksdagens bemyndigande att skänka överskott av vaccindoser mot sjukdomen covid-19, som inte behövs för att säkerställa det nationella behovet och som inte kan avräknas som bistånd (prop. 2021/22:221, bet. 2021/22:FiU39, rskr. 2021/22:249) Sverige kan därmed effektivt bidra till en jämnare fördelning av den globala vaccintillgången.
Regeringen verkar för att de vaccindoser som Sverige har ska göra nytta. Det innefattar att bidra till att vaccindoser som inte är nödvändiga för att säkerställa den nationella tillgången kommer andra länder till del.
Stockholm den 25 maj 2022
Lena Hallengren
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.