Till innehåll på sidan

Kampanjen för kandidaturen till FN:s säkerhetsråd

Skriftlig fråga 2014/15:359 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-27
Överlämnad
2015-03-27
Anmäld
2015-04-07
Svarsdatum
2015-04-08
Besvarad
2015-04-08
Sista svarsdatum
2015-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Självfallet stöder Nya moderaterna att Sverige åter kandiderar till FN:s säkerhetsråd. Däremot väcker den nya regeringens kampanj en del frågor. Utrikesutskottet informerades om kampanjen den 12 mars i år. I kampanjen ingår också en logotyp med ett budskap att Sverige ska vara en oberoende röst. Detta har väckt frågor och debatterats i riksdagen. Varken det inre eller det yttre stödet för denna kandidatur underlättas om den marknadsförs på ett sätt som uppfattas som att Sverige vill stå oberoende i förhållande till sammanhållningen inom EU. Det är oklart hur regeringens budskap om en oberoende röst tolkas i förhållande till vårt samarbete i EU.

Med tanke på ovanstående är min fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur har kampanjen tagits fram och är kampanjen och dess budskap en produkt från UD:s politiska ledning?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:359 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:359 av Sofia Arkelsten (M) Kampanjen för kandidaturen till FN:s säkerhetsråd

Sofia Arkelsten har frågat mig hur formerna för arbetet med Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd har beslutats, inklusive de huvudbudskap som formulerats.

Låt mig börja med att tacka för det stöd som Sofia Arkelsten uttrycker för den svenska säkerhetsrådskandidaturen i sin fråga. Sverige vill och kan axla det ansvar som en plats i säkerhetsrådet innebär. Med vårt breda perspektiv på säkerhet och utveckling och vårt globala engagemang kan vi bidra till arbetet så att rådet står bättre rustat för att möta dagens, och morgondagens, komplexa utmaningar.

Arbetet med säkerhetsrådskampanjen bygger på konkret engagemang i sakfrågor och en vilja till bred dialog för att hitta lösningar på vår tids utmaningar. Beslut om detta arbete, inklusive framtagandet av olika budskap och den visuella identiteten fattas av Utrikesdepartementets ledning.

Jag ser fram emot ett gott samarbete och gemensamma ansträngningar för att säkerställa att vår kandidatur till säkerhetsrådet blir framgångsrik.

Stockholm den 8 april

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.