Jämställdhetsbonus
Skriftlig fråga 2014/15:214 av Tina Ghasemi (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-02-11
- Överlämnad
- 2015-02-12
- Anmäld
- 2015-02-13
- Svarsdatum
- 2015-02-18
- Sista svarsdatum
- 2015-02-18
- Besvarad
- 2015-02-18
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Den 1 juli 2008 införde alliansregeringen en jämställdhetsbonus med syftet att ge föräldrar bättre ekonomiska möjligheter och drivkrafter till att fördela föräldraledigheten mer jämlikt samt att förbättra förutsättningarna för en ökad jämställdhet på arbetsmarknaden. Under 2012 förenklades och förtydligades bonusen. Män använder en allt större del av föräldrapenningen, men utvecklingen går långsamt. Allianspartierna föreslår därför att jämställdhetsbonusen förstärks för att öka mäns och kvinnors drivkrafter att fördela föräldrapenningen mer jämnt mellan sig.
Allianspartierna har föreslagit att jämställdhetsbonusen ska förstärkas för att uppmuntra en jämnare fördelning av föräldrapenningdagarna mellan föräldrarna, vilket kan bidra till en ökad jämställdhet även på arbetsmarknaden. Ett mer jämställt föräldraskap ser vi som en central del i arbetet med att minska sjukskrivningstalen bland kvinnor och att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Riksdagen har ställt sig bakom Alliansens förslag och det åligger nu regeringen att skyndsamt genomföra de nödvändiga lagändringar som krävs.
Av denna anledning vill jag fråga socialförsäkringsministern:
När kommer socialförsäkringsministern att påbörja och slutföra det nödvändiga lagstiftningsarbetet som krävs för att riksdagens beslut om förstärkt jämställdhetsbonus ska verkställas?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:214 besvarad av Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister
Dnr S2015/977/FST | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:214 av Tina Ghasemi (M) Jämställdhetsbonus
Tina Ghasemi har frågat mig när jag avser att påbörja och slutföra det nödvändiga lagstiftningsarbete som krävs för att riksdagens beslut om förstärkt jämställdhetsbonus ska verkställas.
Ett jämställt föräldraskap är såväl en viktig utgångspunkt som en central målsättning i regeringens syn på familjepolitiken. Ett jämställt föräldraskap bidrar även till ökad jämställdhet på arbetsmarknaden. För att förbättra jämställdheten anser regeringen att det krävs en förändring i hur föräldrapenningen fördelas mellan män och kvinnor. Avgörande steg behöver tas så att ett mer jämställt nyttjande av föräldrapenningen uppnås. Barns rätt till båda sina föräldrar måste stärkas. Regeringen vill därför att en tredje månad ska reserveras för vardera föräldern och att ett mer delat ansvar för barnet ska stimuleras. Jämställdhetsbonusen som infördes 2008 har inte haft någon mätbar effekt på hur föräldrapenningen fördelas mellan föräldrarna och är därtill ett krångligt sätt för föräldrarna att få drivkrafter till ökad jämställdhet. Jämställdhetsbonusen är fortfarande okänd hos många föräldrar och få föräldrar anser att den påverkar deras beslut om hur föräldrapenningen ska fördelas.
Regeringen beskrev i budgetpropositionen sin syn på jämställdhetsbonusen, det vill säga att den inte har haft avsedd effekt på fördelningen av föräldrapenning mellan män och kvinnor. Riksdagen har beslutat ett tillkännagivande om att förstärka jämställdhetsbonusen, vilket vägs in i Regeringskansliets beredning av frågan. Regeringen har ännu inte gjort något ställningstagande till tillkännagivandet och kommer att återkomma till riksdagen när en slutlig bedömning har gjorts. Regeringen har tidigare aviserat att den kommer att lämna en proposition om en mer jämställd föräldraförsäkring.
Stockholm den 18 februari 2015
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.