Jämlik vård för patienter med Parkinsons sjukdom
Skriftlig fråga 2021/22:769 av Michael Anefur (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-01-14
- Överlämnad
- 2022-01-16
- Anmäld
- 2022-01-18
- Svarsdatum
- 2022-01-26
- Sista svarsdatum
- 2022-01-26
- Besvarad
- 2022-01-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Det råder stor underbehandling av personer med avancerad parkinson i Sverige. Endast omkring hälften av de 2 000–3 000 parkinsonpatienter som beräknas vara i behov av avancerad behandling får i dag tillgång till sådan.
Dessutom finns mycket stora regionala skillnader i tillgången till avancerad parkinsonbehandling. Sammantaget innebär detta att vården av patienter med svår parkinson är både underdimensionerad och ojämlik.
För en bättre parkinsonvård behöver patienter och resultat stå i centrum. Det kräver en kontinuerlig utvärdering av patientens tillstånd och behov. Därför är Socialstyrelsens riktlinjer tydliga: Parkinsonpatienter ska träffa en läkare med betydande erfarenhet minst två gånger om året och ha tillgång till ett rehabiliteringsteam. I dagsläget följs inte riktlinjerna av sjukhus och regioner, vilket naturligtvis drabbar patienterna.
Med anledning av det vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
Hur avser ministern att säkerställa kontinuerlig utvärdering och bättre efterlevnad av nationella riktlinjer för Parkinsons sjukdom?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:769 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)
Svar på fråga 2021/22:769 av Michael Anefur (KD)
Jämlik vård för patienter med Parkinsons sjukdom
Michael Anefur har frågat mig hur jag avser att säkerställa kontinuerlig utvärdering och bättre efterlevnad av nationella riktlinjer för Parkinsons sjukdom.
Det är ytterst regionernas skyldighet att se till att patienter med Parkinsons sjukdom får en vård som är av god kvalitet. Drygt sju av tio svenskar bor i regioner där frågeställarens partikamrater styr. Socialstyrelsen utvärderar löpande och strukturerat följsamheten till sina riktlinjer, inklusive de nationella riktlinjerna för MS och Parkinsons sjukdom.
Tillgång till rätt kompetens är en förutsättning för att kunna ge patienter med Parkinsons sjukdom eller andra sjukdomar, en likvärdig och jämlik vård och behandling över hela landet – och för att erbjuda en vård i enlighet med nationella riktlinjer. Regionerna ansvarar för att det ska finnas tillräckligt många specialistläkare. Regeringen stöder det arbetet på flera sätt. Bland annat har regeringen moderniserat utbildningssystemet för läkare, vilket kan förkorta tiden från student till färdig specialist.
Regeringen och SKR har också en överenskommelse om en god och nära vård. Ett av kraven för att regionerna ska få ta del av medlen för 2021 har varit att förstärka arbetet med prognoser och dimensionering av läkarnas AT och ST. Syftet är att säkerställa att den långsiktiga tillgången till läkare ska öka.
Vidare har regeringen inrättat det Nationella vårdkompetensrådet som bidrar till att effektivisera kompetensförsörjningen av personal inom hälso- och sjukvården.
Stockholm den 26 januari 2022
Lena Hallengren
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.