Intrångsersättning för fjällnära skog
Skriftlig fråga 2017/18:567 av Helena Lindahl (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-10
- Överlämnad
- 2018-01-11
- Anmäld
- 2018-01-16
- Svarsdatum
- 2018-01-17
- Sista svarsdatum
- 2018-01-17
- Besvarad
- 2018-01-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Flera markägare till fjällnära skog är nu oroade över att deras skogsmark kan bli värdelös – skogsägare som investerat miljontals kronor i skogsmark som de inte får bestämma över trots att äganderätten med egendomsskyddet är inskriven i Sveriges grundlag, i Europakonventionen och i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.
Bakgrunden är att markägare till fjällnära skog inte får avverka utan tillstånd av Skogsstyrelsen. Sedan domen i Änokfallet i Norrbotten i mars 2015 har det dock varit möjligt att få ersättning för nyckelbiotoper i fjällnära skog.
I november 2016 beslutade Skogsstyrelsen att tillfälligt stoppa ersättningar till markägare som nekats tillstånd att avverka fjällnära skog. Orsaken var att lagstiftningen kring intrångsersättning för fjällnära skog var otydlig. Det fanns en osäkerhet dels om hur ersättningen skulle beräknas, dels om huruvida det ens förelåg någon rätt till ersättning.
I stället tillsattes en utredning av Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Kammarkollegiet som skulle förtydliga om Skogsstyrelsen ska betala ut intrångsersättning till de markägare som inte kan avverka sin skog.
I ett reportage på TV4 den 7 januari 2018 uttalade sig Kammarkollegiet om utredningen och menade att ingen ersättning ska utgå till skogsägare i fjällnära skog som fått sin avverkningsanmälan nekad. De menar att staten kan konfiskera skogsmark utan att ersätta markägaren och därmed göra marken värdelös.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Hur ställer sig statsrådet till att begränsa möjligheterna att få intrångsersättning för fjällnära skog?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:567 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Svar på fråga 2017/18:567 av Helena Lindahl (C) Intrångsersättning för fjällnära skog
Helena Lindahl har frågat mig hur jag ställer mig till att begränsa möjligheterna att få intrångsersättning för fjällnära skog.
Vid föryngringsavverkning av fjällnära skog krävs tillstånd från Skogsstyrelsen. Om en avverkning är oförenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för natur- eller kulturmiljövården, enligt 18 § skogsvårdslagen, får Skogsstyrelsen inte ge tillstånd till avverkningen. När en ansökan om tillstånd avslås innebär det att fastighetsägarens rådighet över skogsmarken inskränks. Det kan i sin tur ge rätt till en intrångsersättning. Ersättningens nivå bestäms av hur stort intrånget i rådigheten är och ska motsvara den uppkomna minskningen i fastighetens marknadsvärde.
Frågan om ersättning till markägare som inte får tillstånd att avverka fjällnära skog prövas för närvarande i domstol. Skogsstyrelsen utreder i vilken grad beslut att inte ge tillstånd till avverkning i fjällnära skog begränsar rådigheten. Att klargöra begränsningen är viktigt för att kunna bestämma ersättningsnivån för intrånget.
Det här innebär att under tiden som Skogsstyrelsen utreder frågan och domstolsprövning pågår kan handläggning av övriga ärenden och utbetalning av eventuella ersättningar komma att fördröjas.
Jag är angelägen om att vi har tydliga regler kring ersättning som beaktar äganderätten och är ändamålsenliga för såväl miljö som produktion
Jag följer denna fråga och avvaktar pågående domstolsprövning och Skogsstyrelsens utredning av frågan.
Stockholm 17 januari 2018
Sven-Erik Bucht
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.