Interreligiösa äktenskap
Skriftlig fråga 2016/17:941 av Birgitta Ohlsson (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-02-24
- Överlämnad
- 2017-02-27
- Anmäld
- 2017-02-28
- Sista svarsdatum
- 2017-03-08
- Svarsdatum
- 2017-03-09
- Besvarad
- 2017-03-09
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Många länder har i dag lagar som förhindrar eller förbjuder vigslar mellan personer med olika religiösa tillhörigheter. Det gäller arabländer, Israel, Jordanien, och Indonesien. I Indonesien kan barn av föräldrar som inte gift sig religiöst inte få någon födelseattest, vilket försvårar för dem att få tillgång till sjukvård och skola.
Varje år tvingas par att resa utomlands för att ingå äktenskap. Ca 3 000 par från Mellanöstern gifter sig varje år på Cypern. Men på vissa platser riskerar människor som gifter sig över religionsgränserna hot och våld.
Rätten för myndiga personer att leva med den individ man älskar är en central mänsklig rättighet. Diskriminerande, eller uteblivna, familjerättsliga regleringar innebär en betydande frihetsinskränkning.
Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:
På vilket sätt arbetar ministern för att påverka länder att stifta lagar som möjliggör rätten att gifta sig med någon från en annan religion?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:941 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:941 av Birgitta Ohlsson (L) Interreligiösa äktenskap
Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag arbetar för att påverka länder att stifta lagar som möjliggör rätten att gifta sig med personer av annan religiös tillhörighet än den egna.
För Sverige är det en viktig princip att religion eller andra tillhörigheter inte står i vägen för individens fulla åtnjutande av sina mänskliga rättigheter och att individen alltid är rättighetsbäraren.
Inskränkningar av friheten att själv bestämma vem man vill gifta sig med är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Flertalet av FN:s medlemsstater har anslutit sig till konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och därmed förbundit sig att säkerställa rätten för giftasvuxna män och kvinnor att ingå äktenskap och bilda familj. Denna konvention förbinder även de anslutna staterna att säkerställa religionsfrihet.
Regeringen arbetar bland annat tillsammans med EU för att de individuella rättigheterna om religions- och övertygelsefrihet ska respekteras. Inte minst genom den resolution om religions- och övertygelsefrihet som EU årligen lägger fram i FN:s generalförsamlings tredje utskott och råd för mänskliga rättigheter.
Stockholm den 9 mars 2017
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.