Internetläkare
Skriftlig fråga 2016/17:1478 av Karin Rågsjö (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-23
- Överlämnad
- 2017-05-24
- Anmäld
- 2017-05-29
- Svarsdatum
- 2017-05-31
- Sista svarsdatum
- 2017-05-31
- Besvarad
- 2017-05-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
De digitala vårdgivarna Doktor Kry och Min doktor är en lönsam och växande affär. Dock finns en uppenbar risk för felbehandling av patienter när läkare och patient inte möts.
Det finns i dagsläget ingen begränsning för vilken typ av verksamhet den digitala tjänsten ska verka inom, och man kan också ifrågasätta dessa vårdgivares etiska kompass. En granskning av de digitala vårdgivarna i Region Jönköping visar att de har skrivit ut mer antibiotika och på sämre underlag än vad man gör vid fysiska vårdcentraler. Och att till exempel bedöma psykiatriska tillstånd via mejl – som nyligen skedde i ett fall med en jämtländsk patient – är förstås direkt olämpligt.
Patientsäkerheten är uppenbart inte i fokus för de digitala läkartjänsterna.
Därför vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
På vilket sätt tänker ministern följa upp de digitala nätdoktorerna, och vilka begränsningar behövs för att garantera patientsäkerheten?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1478 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Dnr S2017/3225/FS | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1478 av Karin Rågsjö (V) om Internetläkare
Karin Rågsjö har frågat mig på vilket sätt jag tänker följa upp de digitala nätdoktorerna och vilka begränsningar som behövs för att garantera patientsäkerheten.
Jag håller med Karin Rågsjö om att oavsett om ett möte mellan patient och läkare sker fysiskt eller digitalt ska det inte råda något tvivel om att det sker med kvalitet. Nätläkartjänsterna lyder under samma regelverk som alla vårdgivare i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen. Det tillsynsansvar som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har omfattar även dessa läkare och deras verksamheter. Patienten kan också vända sig till exempelvis patientnämnden eller IVO vid eventuella klagomål.
När det gäller antibiotikaförskrivning finns riktlinjer som omfattar hela hälso- och sjukvården och nätläkarna är inget undantag. Nätläkarna har möjligheter till provtagning i de fall de samarbetar med provtagningscentraler.
Nätläkarna ersätts av landstingen för sina patientbesök. Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beslutade vid sitt sammanträde den 12 maj 2017 att rekommendera landstingen att tillämpa gemensamma utomlänsersättningar för digitala vårdtjänster i primärvården. I nästa steg ska även andra aspekter beröras som till exempel utvärdering av nättjänsternas kvalitet och utförande.
Patientsäkerhet är en viktig fråga för regeringen och patienten ska kunna få tillgång till en god och säker hälso- och sjukvård oavsett val av utövare. Då befintliga regelverk omfattar även nätläkartjänster bedömer jag inte att det i dag är aktuellt med begränsningar på området.
Bedömning av nätläkartjänsternas kvalitet och ersättning för deras tjänster är en fråga för landstingen. Jag följer dock noga denna utveckling, liksom utvecklingen i stort på området.
Stockholm den 31 maj 2017
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.