Internationella studenter

Skriftlig fråga 2016/17:1391 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-11
Överlämnad
2017-05-12
Anmäld
2017-05-16
Sista svarsdatum
2017-05-24
Svarsdatum
2017-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I fjol fick högskolan i Jönköping betala tillbaka studieavgiften för runt hundra utländska studenter. Skälet var att Migrationsverket inte hade hunnit hantera deras ansökningar i tid och kunnat utfärda visum för studier. Migrationsverket har nu i en plan (den 27 mars 2017) redovisat hur de ska kunna korta handläggningstiderna för internationella sökande till landets lärosäten. Handlingsplanen visar bland annat att myndigheten har som ambition att ansökningar inför höstterminen som har inkommit under maj–juli ska vara beslutade senast i början på september, och att de med ärenden som rör vårterminen och som har inkommit under oktober–december ska ha fått sina besked om uppehållstillstånd senast i slutet av januari.

Problemet för internationella sökande är dock att de för att kunna registrera sig till den önskade utbildningen förutom att ha betalat studieavgiften också måste ha fått sitt uppehållstillstånd beviljat. Om vederbörande inte får det förrän terminen startar eller har startat innebär det att denne inte ges en chans att vare sig planera, ordna resa och boende eller andra praktikaliteter för sin studenttid. Av handlingsplanen framgår dessutom att ansökningar om uppehållstillstånd som har lämnats in vid utlandsmyndigheter inte omfattas av denna ambition.

Frågan är om statsrådet är nöjd med den ambitionsnivå som Migrationsverket har presenterat, och jag vill därför fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson: 

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att öka möjligheterna för internationella studenter att faktiskt kunna studera i Sverige, och i så fall vilka åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1391 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2017/02316/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1391 av Betty Malmberg (M) Internationella studenter

Betty Malmberg har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att öka möjligheterna för internationella studenter att faktiskt kunna studera i Sverige, och i så fall vilka åtgärder?

Ökad internationalisering inom högre utbildning och forskning är nödvändig för att Sverige bättre ska kunna möta nationella och globala samhällsutmaningar, öka landets konkurrenskraft och stärka positionen som kunskapsnation. Universitet och högskolor behöver därför ges goda förutsättningar för att öka internationaliseringen. Där är inte minst välfungerande och tydliga regelverk en viktig fråga.

Regeringen har bl.a. mot denna bakgrund tillsatt en utredning i syfte att öka internationaliseringen av svenska universitet och högskolor. En viktig del i uppdraget till utredaren är att göra en helhetsöversyn av systemet med bl.a. anmälnings- och studieavgifter, rekrytering och prövning av uppehållstillstånd. Det är viktigt att förbättra möjligheterna för internationella studenter att söka sig till Sverige. Samtidigt är det viktigt att inte fortsätta med snabba och ogenomtänkta åtgärder, som sedan i sin tur måste lappas och lagas. Utredningen måste ges tillräcklig tid för att nu ta fram ett sammanhängande och välfungerande system för mottagandet av internationella studenter.

En viktig del av mottagandet av tredjelandsstudenter är att processerna för prövning av uppehållstillstånd är välfungerande. I syfte att förkorta handläggningstiderna för ansökningar om uppehållstillstånd på grund av exempelvis studier har regeringen gett Migrationsverket i uppdrag att ta fram en handlingsplan för ökad produktivitet och effektivitet. Planen redovisades för regeringen i slutet av mars. Av planen framgår bl.a. att myndigheten tagit fram ett nytt mål för handläggningstiderna. Det mest centrala för studenter är att få sitt ärende hanterat innan terminsstart. Myndigheten har därför bestämt att det är detta mål den ska arbeta för att uppnå. En förutsättning är dock att ansökan inte inkommer senare än 30 dagar före kursstart. Temporära resursomfördelningar kommer att göras internt för att kunna nå målet.

De åtgärder som Migrationsverket nu vidtar är avsedda att leda till att internationella studenter i högre utsträckning under innevarande och kommande år får sitt ärende avgjort i tid före terminsstart. Jag är också övertygad om att utredningen om en ökad internationalisering av universitet och högskolor kommer att utarbeta ett välfungerande system för mottagande av tredjelandsstudenter, så att Sverige fortsätter att utvecklas som ett attraktivt studieland och en ledande kunskapsnation.

Stockholm den 2 juni 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.