Integritetskränkningar på internet
Skriftlig fråga 2013/14:359 av Shekarabi, Ardalan (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-29
- Anmäld
- 2014-01-29
- Besvarad
- 2014-02-04
- Svar anmält
- 2014-02-04
- Besvarad
- 2014-02-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 29 januari
Fråga
2013/14:359 Integritetskränkningar på internet
av Ardalan Shekarabi (S)
till justitieminister Beatrice Ask (M)
Skyddet för den personliga integriteten är en viktig del av det demokratiska samhället. I Sverige har vi därför bland annat personuppgiftslagen (1998:204), som har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas.
I dag är det dock möjligt att kringgå denna lag. Nyligen kunde vi läsa om en ny svensk webbplats som lämnar ut uppgifter om personer som dömts för brott. Detta är tillåtet eftersom webbplatsen har införskaffat ett så kallat utgivningsbevis för 2 000 kronor från Myndigheten för radio och tv. Med ett sådant bevis får webbplatsen samma grundlagsskydd för yttrandefrihet som radio, tv och tidningar har för sina databaser. Därmed behöver webbplatsen inte längre rätta sig efter personuppgiftslagen.
Detta kryphål i lagstiftningen är mycket oroväckande, och tyvärr finns det fler exempel på webbplatser som utnyttjar utgivningsbevis för integritetskränkande databehandling. Problemet är dock långt ifrån nytt. Redan 2009 påpekade Datainspektionen i ett yttrande till Justitiedepartementet (Ju2009/1578/L6) att det finns betydande problem med utgivningsbevis som ger webbplatser grundlagsskydd. Datainspektionens varningssignaler tycks dock inte ha hörsammats av regeringen.
Jag vill därför fråga det ansvariga statsrådet Beatrice Ask:
Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att komma åt problemet med att webbplatser utnyttjar utgivningsbevis för att begå systematiska integritetskränkningar?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:359 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask
den 4 februari
Svar på fråga
2013/14:359 Integritetskränkningar på internet
Justitieminister Beatrice Ask
Ardalan Shekarabi har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma åt problemet med att webbplatser utnyttjar utgivningsbevis för att begå integritetskränkningar.
Möjligheten till grundlagsskydd genom utgivningsbevis infördes 2003 som en anpassning till den tekniska utvecklingen och till det förhållandet att nyhetsförmedling, opinionsbildning och upplysning allt oftare bedrivs av andra aktörer än traditionella massmedieföretag. För att grundlagsskyddet, som i princip är knutet till vissa medier, inte skulle urholkas gjordes bedömningen att skyddet måste anpassas så att det fångar upp nya former av skyddsvärd kommunikation.
Regeringen har tidigare sett anledning att överväga frågan om skyddet för den personliga integriteten i grundlagsskyddade medier. Mot den bakgrunden gavs den parlamentariskt sammansatta Yttrandefrihetskommittén i uppdrag att analysera frågan. Kommittén övervägde ingående om det generella skyddet för enskildas integritet och privatliv i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen borde stärkas. Kommittén konstaterade dels i ett delbetänkande 2009, dels i slutbetänkandet 2012 att integritetskränkningarna på webbplatser med utgivningsbevis är mycket begränsade. Kommittén fann bl.a. mot denna bakgrund inte skäl att föreslå lagändringar.
Det kan finnas skäl att på nytt analysera om skyddet för den personliga integriteten på webbplatser med utgivningsbevis är tillräckligt. Avvägningen mellan personlig integritet och yttrandefrihet är dock grannlaga och en grundlagsändring kräver förstås noggranna överväganden. En sådan fråga måste i så fall övervägas av en parlamentariskt sammansatt kommitté. I sammanhanget kan nämnas att regeringen har aviserat att den har för avsikt att tillsätta en ny kommitté på tryck- och yttrandefrihetens område.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.