Inställda tåg i Mälardalen
Skriftlig fråga 2021/22:730 av Roger Haddad (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2022-01-12
- Överlämnad
- 2022-01-12
- Anmäld
- 2022-01-13
- Sista svarsdatum
- 2022-01-19
- Svarsdatum
- 2022-01-26
- Besvarad
- 2022-01-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Mälardalen, och i synnerhet orter som Västerås, har den senaste tiden drabbats särskilt av SJ:s problem med schemaläggning och bemanning. Resultatet är att invånare i regionen under vintern har drabbats dels av tågförseningar, dels av inställda tågavgångar.
Sträckan Västerås–Stockholm har påverkats starkt negativt. Förseningarna har också haft en stark inverkan på resandet i hela Västmanland och Mälardalen, när resenärer tvingas hoppa på en ersättningsbuss om sådan finns eller lösa kommunikationen själva för att hinna med anslutande tåg.
SJ meddelade redan i slutet av november att de i princip identifierat vad som orsakat dessa problem. Men nyligen uttalade bolaget att det kan dröja ända till mars 2022 innan de är lösta. Det menar jag är helt orimligt med tanke på hur centralt det är med fungerande kommunikationer, inte minst mot bakgrund av arbetsmarknadsregionens avhängighet av Stockholms arbetsmarknad.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att SJ snabbare ska lösa sina problem och leverera de tågavgångar som de lovat?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:730 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)
Svar på fråga 2021/22:728 av Jessika Roswall (M) Tåg- och pendlingsproblem mellan Uppsala och Stockholm och fråga 2021/22:730 av Roger Haddad (L) Inställda tåg i Mälardalen
Jessika Roswall har frågat infrastrukturministern hur och när ministern avser att lösa tåg- och pendlingsproblematiken mellan Stockholm och Uppsala. Roger Haddad har frågat infrastrukturministern vilka åtgärder ministern och regeringen avser att vidta för att SJ AB snabbare ska lösa sina problem och leverera de tågavgångar som de lovat.
Frågorna har överlämnats till mig och besvaras nedan samlat.
Tillgängliga och klimatsmarta transporter med tåg eller kollektivtrafik är en viktig del i att nå regeringens högt ställda klimat- och miljömål och en förutsättning för många att kunna ta sig till jobb och skola. De inställda avgångarna under de senaste veckorna har tyvärr fått konsekvenser och orsakat problem för de resenärer som är beroende av en tillförlitlig tågtrafik.
När det gäller att säkerställa trafikförsörjningen på regional nivå är det regionerna och kommunerna som ansvarar för att tillgodose behovet av regional kollektivtrafik. Mälardalstrafik är ett samarbete mellan regionerna i Mälardalen. Efter upphandling har Mälardalstrafik beslutat att tilldela uppdraget att köra Mälartågs trafik till MTR. SJ AB kör fortsatt viss trafik i Mälardalen på kommersiella villkor. Sträckan mellan Stockholm och Uppsala trafikeras för närvarande av MTR, SJ AB och SL.
SJ AB ska som alla statligt ägda bolag agera föredömligt och på ett sätt som gör att de åtnjuter offentligt förtroende. SJ AB har informerat Näringsdepartementet om att problemen som har uppstått avseende inställda avgångar i samband med inkörning av nytt planeringssystem har högsta prioritet och att bolaget arbetar hårt för att lösa den uppkomna situationen. SJ AB och jag själv informerade även trafik- och näringsutskottet i frågan den 18 januari 2022. Därutöver har SJ AB precis som resten av samhället påverkats av höga sjukskrivningstal med anledning av pågående smittspridning och med inställda tåg som följd. Frågor om SJ AB:s operativa verksamhet och åtgärder för att säkerställa trafik av god kvalitet är operativa frågor och således för SJ AB:s ledning och styrelse att hantera. Jag kommer att följa frågorna inom ramen för min löpande dialog med bolaget.
Stockholm den 25 januari 2022
Karl-Petter Thorwaldsson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.