Insatser mot undernäring

Skriftlig fråga 2014/15:209 av Catharina Bråkenhielm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-11
Överlämnad
2015-02-11
Anmäld
2015-02-12
Svarsdatum
2015-02-18
Sista svarsdatum
2015-02-18
Besvarad
2015-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Undernäring har i Sverige hamnat i skymundan bakom larmrapporter om övervikt och fetma trots att det är ett minst lika omfattande problem. Socialstyrelsen uppskattade år 2000 att 28 procent av patienterna inom hälso- och sjukvården var undernärda. Inom vården av äldre och kroniskt sjuka finns skäl att tro att andelen undernärda patienter är högre. En aktuell bild av läget saknas, så ingen vet vare sig problemets omfattning eller resultaten av de insatser som görs. En bedömning är att undernäring står för upp till tio procent av vårdkostnaderna. Slutsatsen är klar – rätt behandling är en ren besparing samtidigt som lidandet minskar.

Lösningen ligger på flera plan. Nutrition måste uppvärderas inom vården, och de delar av professionen som har att hantera såväl övervikt som undernäring bör ges högre status. Genom att öka medvetenheten om undernäringens konsekvenser kan medicinsk nutritionsbehandling göras till en normal, enkel och effektiv rutinåtgärd som är integrerad i övrig vård. Behandling måste sättas in i tid innan under- eller felnäring leder till följdkomplikationer. Det saknas både en kartläggning av problemets omfattning i Sverige och en politisk handlingsplan för att åtgärda det. De studier som finns tillgängliga är antingen inaktuella eller saknar det helhetsperspektiv som är nödvändigt.

 Jag vill med anledning av ovanstående ställa följande fråga till statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta när det gäller problematiken med undernäring?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:209 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd

Dnr 2015/933/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:209 av Catharina Bråkenhielm (S) Insatser mot undernäring

Catharina Bråkenhielm har frågat mig vilka initiativ jag avser ta när det gäller problematiken med undernäring.

Som ansvarig minister för äldrefrågor anser jag att undernäring inom såväl vård som omsorg är en viktig fråga att uppmärksamma.

Inom äldreomsorgen är maten och måltiden av stor betydelse för att förebygga ohälsa och undernäring. Den fyller även en viktig social funktion. Regeringens äldrepolitik ska skapa förutsättningar för jämlikhet, delaktighet och trygghet. Ansvaret för äldreomsorgen ligger hos kommunerna. Av socialtjänstlagen (2001:453) framgår att insatser ska vara av god kvalitet och kontinuerligt utvecklas och säkras. Detta innefattar de insatser som handlar om mat och måltider. Ansvar för nutrition och behandling vid undernäring ligger inom verksamhet som omfattas av hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Den 1 januari 2015 publicerades även Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd gällande förebyggande av och behandling vid undernäring(SOFS 2014:10). Föreskriften ska tillämpas av verksamheter som omfattas av socialtjänstlagen, LSS och hälso- och sjukvårdslagen.

Många kommuner har under senare år aktivt arbetat med utveckling inom måltidsområdet med stöd av statliga stimulansmedel. Ett exempel är användning av kvalitetsregistret Senior Alert där riskbedömning av undernäring ingår. Det har bidragit till att problematik med undernäring kan synliggöras och därmed förebyggas och åtgärdas. Livsmedelsverket har också ett fortsatt uppdrag att driva och vidareutveckla kompetenscentrum för måltider inom vård, skola och omsorg. I uppdraget ingår bl.a. att tillhandahålla kunskap till kommunerna inom måltidskunskap, hållbara matvanor och nutrition.

Regeringen kan om det bedöms behövligt stödja utvecklingen på olika sätt. För närvarande bereder regeringen frågor om äldrepolitiken både för 2015 och för de kommande åren under mandatperioden.

Stockholm den 18 februari 2015

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.