Inhemska adoptioner
Skriftlig fråga 2017/18:487 av Mikael Eskilandersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-12-14
- Överlämnad
- 2017-12-15
- Anmäld
- 2017-12-18
- Sista svarsdatum
- 2017-12-29
- Svarsdatum
- 2018-01-11
- Besvarad
- 2018-01-11
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
I dag är det ovanligt att barn adopteras inom Sverige. Det är dock vanligt med aborter i samband med oönskade graviditeter. Normalt informeras en gravid kvinna om att hon har möjlighet att föda barnet eller, om graviditeten är oönskad, så finns möjligheten att adoptera bort barnet. Någon egentlig information om möjligheten att adoptera bort barnet ges normalt inte, även om det är klarlagt att graviditeten är oönskad.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Avser statsrådet och regeringen att agera för att informera om möjligheten att adoptera bort barnet vid oönskad graviditet?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:487 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
S2017/
07348/FST
Socialdepartementet
Barn-
äldre- och jämställdhetsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:487 av Mikael Eskilandersson (SD)
Inhemska adoptioner
Mikael Eskilandersson har frågat mig huruvida jag och regeringen avser att agera för att informera om möjligheten att adoptera bort barnet vid oönskad graviditet.
Rätten till vård och hälsa är en mänsklig rättighet. Sexuell och reproduktiv hälsa, där abort är en del, är också en grundläggande rättighet. Sedan 1975 har kvinnor i Sverige haft rätt att själva besluta om abort till och med den artonde graviditetsveckan. För detta har det genom åren funnits en stabil och blocköverskridande majoritet i riksdagen. Oavsett vilka skäl som ligger bakom en kvinnas beslut att genomgå en abort ska hon kunna räkna med ett professionellt bemötande inom hälso- och sjukvården. Som patient ska du alltid bli bemött med respekt och veta att hälso- och sjukvården värnar din integritet.
En kvinna som begär abort ska enligt abortlagen (1974:595) erbjudas stödsamtal innan åtgärden utförs. Det främsta syftet med ett sådant samtal är att hjälpa kvinnan att själv fatta beslut om hon ska genomgå abort eller inte (prop. 1994/95:142 s. 39). I ett sådant sammanhang kan det finnas möjlighet att informera om alternativ och t.ex. förmedla kontakt med socialtjänsten. Vilken information som ska lämnas och hur måste bero på vilket stöd m.m. som efterfrågas av den enskilda kvinnan. Det är av stor betydelse att kvinnans självbestämmande och integritet respekteras.
Mot den bakgrunden riskerar ett införande av obligatorisk information om adoption vid oönskad graviditet att uppfattas som stigmatiserande och kan i praktiken riskera leda till en inskränkning i den svenska aborträtten. Jag avser inte att vidta någon åtgärd i detta avseende.
Stockholm den 11 januari 2018
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.