Infrastrukturplanen
Skriftlig fråga 2021/22:1803 av Thomas Morell (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2022-07-14
- Överlämnad
- 2022-07-15
- Sista svarsdatum
- 2022-07-29
- Svarsdatum
- 2022-08-12
- Besvarad
- 2022-08-12
- Anmäld
- 2022-09-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Innan sommaren presenterade regeringen den nationella infrastrukturplanen. Det gjordes en stor poäng av att denna plan skulle vara en historisk satsning. Infrastrukturminister Tomas Eneroth hävdade till och med att infrastrukturplanen skulle vara bigger than Biden (travesterade på Joe Bidens infrastruktursatsningar i USA).
För att nu komma ned på jorden så var den så kallade historiska satsningen på sammanlagt 881 miljarder kronor redan innan planen satts igång underfinansierad med 130 miljarder kronor, enligt Stockholms Handelskammare.
Lägg där till att den svenska inflationen, enligt KPIF, för juni månad var 8,5 procent. Det är den högsta inflationstakten sedan juli 1991 och en ökning från 7,2 procent i maj, enligt SCB. Med en sådan inflationstakt urholkas den nationella infrastrukturplanen i en rasande fart.
Min bedömning är att konsekvenserna, om inte mer pengar tillskjuts, blir än sämre vägar och järnvägar. Även investeringar i nya vägar och järnvägar riskerar uppenbart att bli senarelagda, och i värst fall blir de inte ens av.
Jag har redan kunnat ta del av oroväckande signaler om att Trafikverket stoppar flera planerade underhåll av vägar på grund av höga asfaltspriser. Detta är bara ett av många kommande exempel på hur de historiska satsningarna nu urholkas snabbt och riskerar att bli en tummetott.
Mot bakgrund av ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser ministern att vidta åtgärder för att dels komma till rätta med den underfinansiering som ligger i den nationella infrastrukturplanen, dels vidta åtgärder för att inflationsskydda anslagen till den nationella infrastrukturplanen?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1803 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Svar på fråga 2021/22:1803 av Thomas Morell (SD)
Infrastrukturplanen
Thomas Morell har frågat mig om den nationella infrastrukturplanen.
Regeringen fastställde nyligen den nationella planen för transportinfrastrukturen avseende perioden 2022–2033 med historiska satsningar på såväl investeringar som underhåll av vägar och järnvägar. Av de närmare 900 miljarder kronorna lägger vi kraftfulla satsningar på att underhålla våra vägar och järnvägar men också investeringar för att utveckla befintlig infrastruktur. Trafikverket har aldrig haft så mycket pengar. Jag noterar också att SD i sin följdmotion till regeringens infrastrukturproposition inte föreslog mer pengar till Sveriges infrastruktur.
Trafikverket har ansvaret att bedriva ett aktivt arbete för ökad kostnadskontroll och effektivisering och att regelbundet redovisa sina bedömningar till regeringen.
Stockholm den 12 augusti 2022
Tomas Eneroth
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.