informationskrigföring

Skriftlig fråga 1999/2000:318 av Landerholm, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-12-01
Anmäld
1999-12-07
Besvarad
1999-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga 1999/2000:318

av Henrik Landerholm (m) till försvarsminister Björn von Sydow om informationskrigföring

I riksdagsbeslutet med anledning av den s.k. kontrollstationspropositionen Förändrad omvärld @ omdanat försvar den 26 maj i år begärde riksdagen en skyndsam handläggning av ansvarsfrågorna beträffande skydd mot informationskrigföring och IT-säkerhet. Dessa frågor avsågs i propositionen behandlas av en särskilt kallad utredningsman inom ramen för en översyn om det civila försvarets planering. Den 23 juni i år fastställde regeringen direktiv för denna särskilda översyn. I dessa direktiv återfanns en passus om att en särskild delrapport rörande ansvarsfrågorna rörande skydd mot informationskrigföring och IT-säkerhet skulle lämnas den 1 april år 2000. Enligt min kännedom har ännu ingen utredningsman utsetts.

Med tanke på den uppstartningstid en utredning med sekretariat kräver @ normalt cirka ett halvår @ undrar jag hur försvarsministern avser uppfylla intentionerna på riksdagens beställning om en skyndsam hantering och en delrapport den 1 april 2000.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:318 besvarad av

den 15 december

Svar på fråga 1999/2000:318 om informationskrigföring

Försvarsminister Björn von Sydow

I propositionen Förändrad omvärld @ omdanat försvar angav regeringen att inom ramen för en särskild utredning avseende planeringen för det civila försvaret och beredskapen mot svåra påfrestningar på samhället i fred ska även frågor rörande informationskrigföring och IT-säkerhet behandlas. Enligt utredningsdirektiv avseende bättre helhetssyn i planeringen för civilt försvar och svåra påfrestningar på samhället i fred (dir. 1999:63) som regeringen beslutade om den 23 juni ska en delrapport avseende ovan nämnda frågor lämnas den 1 april 2000.

Mot bakgrund av att någon utredningsman ännu inte är utsedd frågar Henrik Landerholm mig hur jag avser uppfylla intentionerna på riksdagens beställning om en skyndsam hantering av ansvarsfrågorna beträffande skydd mot informationskrigföring och IT-säkerhet och om möjligheterna till en delrapport i dessa frågor den 1 april 2000.

Vad gäller ansvarsfrågan ankommer det på varje myndighetsledning att säkerställa att den verksamhet som följer av bl.a. instruktion kan genomföras. Enligt den s.k. ansvarsprincipen har en verksamhetsansvarig ansvar för verksamheten i hela hotskalan dvs. ansvar för verksamheten i fred och i krig. I dagens samhälle är väl fungerande IT-system en av förutsättningarna för att verksamheten ska kunna genomföras. Av detta följer att varje myndighet och varje verksledning är ansvarig för att myndigheten har en bra IT-säkerhet. Förberedelsearbetet vad gäller omställning av IT-system inför år 2000 är ett tydligt exempel på att ansvarsfördelningen fungerar mycket bra.

Enligt direktiv till utredningen avseende bättre helhetssyn i planeringen för civilt försvar och svåra påfrestningar på samhället i fred ska utredaren efter analys av nuvarande ansvars- och rollfördelning, föreslå hur utformningen av en tvärsektoriell samordning för IT-säkerhet och skydd mot informationskrigföring bör utformas. Jag hoppas att inom kort kunna utse en särskild utredare och ambitionen är att en delrapport ska kunna lämnas den 1 april 2000.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.