Införande av en äldreomsorgslag

Skriftlig fråga 2023/24:298 av Ulrika Westerlund (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-24
Överlämnad
2023-11-27
Anmäld
2023-11-28
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Vid en dragning på socialutskottet torsdagen den 23 november, med ett flertal tjänstemän och personer från den politiska staben på Socialdepartementet, uppgavs i förbigående att regeringen inte kommer att lägga fram ett förslag på en äldreomsorgslag. 

Som känt föreslog utredningen SOU 2022:41 Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer just att en äldreomsorgslag skulle införas: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2022/06/sou-202241/

Beskedet från tjänstemännen var knapphändigt, och det fanns inte tid för uppföljande frågor om just detta, eftersom ämnet för dragningen egentligen var ett annat. Eftersom det var första gången jag hörde talas om detta beslut vill jag gärna kontrollera att beskedet stämmer. 

Jag vill därför fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Har statsrådet och regeringen bestämt sig för att inte gå vidare med förslaget om en äldreomsorgslag, och hur ser i så fall de alternativa förslagen för att säkerställa alla äldres rätt till en god vård och omsorg ut? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:298 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)

S2023/ 03117 Socialdepartementet Äldre- och socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:298 av Ulrika Westerlund (MP)
Införande av en äldreomsorgslag

Ulrika Westerlund har frågat mig om jag och regeringen har bestämt oss för att inte gå vidare med förslaget om en äldreomsorgslag, och hur ser i så fall de alternativa förslagen för att säkerställa alla äldres rätt till en god vård och omsorg ut.

Efter genomgång och analys av remissinstansernas synpunkter på förslaget om en äldreomsorgslag, har regeringen valt att inte gå vidare med det förslag om en sådan lag som presenterades i betänkandet Nästa steg, ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg om äldre personer (SOU 2022:41) av Utredningen om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommunerna (S2020:16). Vi delar den uppfattning som många remiss-instanser har gett uttryck för, dvs. genom att i lag särskilja äldreomsorgen från övrig socialtjänst, riskerar förutsättningarna för en helhetssyn kring den enskildes behov att försämras. Vi menar också att de förslag som har lämnats om en ny socialtjänstlag, gagnar äldreomsorgen. Det gäller bl.a. förslag om förebyggande arbete, tidiga insatser och en kunskapsbaserad socialtjänst.

Äldreomsorgen kommer därför även fortsatt att regleras i socialtjänstlagen. Äldreomsorgen ska hålla en hög kvalitet och vara trygg och säker. Den ska utgå från, och vara anpassad efter den enskildes behov. Förslag inom den föreslagna äldreomsorgslagen som kan stärka äldreomsorgen och genom-föras på andra vis bereds vidare i Regeringskansliet. I vissa fall överlappar förslagen med förslaget till ny socialtjänstlag, t.ex. vad gäller bestämmelser om förebyggande arbete som också kan bidra till en utveckling av äldreomsorgen.

Utredningen om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommuner lämnar i sitt betänkande även förslag som syftar till att stärka den kommunala hälso- och sjukvården. Det är förslag om ändringar i framför allt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Dessa förslag bereds vidare i Regeringskansliet.

Stockholm den 6 december 2023

Anna Tenje

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.