Indragna sociala rättigheter
Skriftlig fråga 2021/22:1638 av Tobias Andersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-24
- Överlämnad
- 2022-05-25
- Anmäld
- 2022-05-30
- Svarsdatum
- 2022-06-01
- Sista svarsdatum
- 2022-06-01
- Besvarad
- 2022-06-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Under påskhelgen ägde fruktansvärda korankravaller rum i vårt land. Över 400 poliser uppges ha skadats, och statens våldsmonopol utmanades kraftigt samt förlorades i vissa fall. Det står nu klart att massinvandring, obefintliga krav i integrationspolitiken och slapp kriminalpolitik leder till en oerhört dyster samhällsutveckling. Sverige har i dag stora hot inom riket i form av våldsverkande aktörer som hatar Sverige och allt som representerar Sverige – våra värderingar, vår polis, vår demokrati med mera.
Utgångspunkten måste vara att svensk lag och grundlagsfästa rättigheter alltid ska upprätthållas i Sverige, även i områden som kommit att belastas av kulturella parallellstrukturer, kriminalitet och invandring. Svenska statens våldsmonopol ska aldrig backa undan eller ge vika för våldsyttringar och angrepp. Polisen måste få fler verktyg, större befogenheter och ett tydligare uppdrag att etablera det svenska samhällets dominans i områden och situationer där det trängts tillbaka eller angrips.
Mot denna bakgrund har Sverigedemokraterna sedan korankravallerna presenterat två separata åtgärdspaket för att få bukt med parallellsamhällena och den kriminalitet de göder. Först ett 30-punktsprogram mot korankravallerna och därefter ett åtgärdspaket mot parallellsamhällen explicit. Inget annat parti har tydligt anslutit till våra förslag på åtgärder, men jag avser att åtminstone utkräva svar från regeringen om hur de ställer sig till de olika åtgärderna.
Det kanske mest skrämmande för många var hur mordförsöken på poliser i vissa fall tycks ha utgjort en familjeaktivitet för Sverigehatande grupper. Många föräldrar, även i utsatta områden, gör säkert sitt yttersta för att hålla koll på och uppfostra sina barn, men tyvärr långt ifrån alla – vilket korankravallerna tydligt visade. Vi vill därför se över möjligheten att begränsa rätten till ekonomiska bidrag för föräldrar vars barn begår brott. Om vissa personer i en familj begår brott eller annars vägrar foga sig efter svenska samhällsförpliktelser bör tillgången till delar av välfärden och andra sociala rättigheter kunna begränsas.
Med anledning av detta önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:
Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att se över förutsättningarna för indragna sociala rättigheter för familjer inblandade i kriminalitet?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1638 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)
Svar på fråga 2021/22:1638 av Tobias Andersson (SD)
Indragna sociala rättigheter
Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att se över förutsättningarna för indragna sociala rättigheter för familjer inblandade i kriminalitet.
För att lyckas trycka tillbaka våld och annan kriminalitet är det avgörande att förhindra att barn och unga dras in i kriminella gäng. Det brottsförebyggande arbetet måste intensifieras och de sociala insatserna stärkas. Segregationen ska brytas. Vi ska inte ha parallellsamhällen i Sverige. Lever man i Sverige ska man vara en del av det svenska samhället med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra.
Stöd till föräldrar är en viktig del i det brottsförebyggande arbetet och flera åtgärder har därför vidtagits i detta avseende. Bland annat har Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd på regeringens uppdrag tagit fram en handlingsplan för brottsförebyggande föräldraskapsstöd. Vidare har en utredare nyligen fått i uppdrag att utreda om det bör införas en möjlighet för socialnämnden att besluta om vissa insatser till vårdnadshavare utan deras samtycke. En utredare har även fått i uppdrag att föreslå hur krav på deltagande i heltidsaktiviteter, en s.k. aktivitetsplikt, kan införas i socialtjänstlagen. Därutöver avser regeringen att tillsätta en utredning som ska göra en översyn av det ekonomiska biståndet och som bland annat ska se över frågan om ökade drivkrafter till arbete.
Stockholm den 1 juni 2022
Lena Hallengren
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.