Individualiserade dödsfallsutredningar
Skriftlig fråga 2016/17:733 av Ewa Thalén Finné (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-26
- Överlämnad
- 2017-01-26
- Anmäld
- 2017-01-27
- Svarsdatum
- 2017-02-08
- Sista svarsdatum
- 2017-02-08
- Besvarad
- 2017-02-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Relationsrelaterat våld är ett stort samhällsproblem och en av vår tids största folkhälsofrågor. Sett över en livstid så uppger drygt 25 procent av kvinnorna att de någon gång utsatts för brott i en nära relation. Motsvarande siffra för männen är knappt 17 procent. Dessutom dör i genomsnitt ett tiotal personer, främst kvinnor, av dödligt våld i Sverige varje år.
När det redan har gått så långt att en person har avlidit till följd av våld i en nära relation görs i dag så kallade dödsfallsutredningar hos Socialstyrelsen. Tanken med utredningarna är att brister i hur myndigheter och kommuner agerat innan dödsfallen ska uppmärksammas och att ge förslag till åtgärder för att brott på så sätt ska kunna förebyggas. Avsikten med utredningarna är att få en övergripande och samlad bild av vad ansvariga myndigheter har gjort och vad som hade kunnat göras, men som inte gjordes.
Socialstyrelsens dödsfallsutredningar är på många sätt ett bra verktyg för att fånga upp brister och förbättra rutiner för att kunna förbygga våld i nära relationer. Dödsfallsutredningarna saknar dock tillräckligt djup och är alltför generella och resultatet återkopplas inte i tillräckligt hög grad i dag.
För att tydligare ta varje enskilt dödsfall på allvar borde man i stället kunna individualisera dödsfallsutredningarna hos Socialstyrelsen. Genom att varje utredning mynnar ut i en egen rapport med konkreta förslag och åtgärder i just det aktuella fallet kan man på så sätt vässa utredningarna ytterligare. På så sätt lägger man också grunden för en tydligare och bättre återkoppling till alla berörda myndigheter och inte minst offrets anhöriga om vad det var som brast och vad man kunde ha gjort annorlunda i just det enskilda fallet. Med individualiserade dödsfallsutredningar borde arbetet bli mer effektivt samtidigt som vi kan skapa bättre förutsättningar för att förhindra ytterligare fall av dödligt relationsvåld.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:
Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att införa individualiserade dödsfallsutredningar hos Socialstyrelsen och i så fall när?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:733 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Dnr S2017/00524/FST | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:733 av Ewa Thalén Finné (M) Individualiserade dödsfallsutredningar
Ewa Thalén Finné har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att införa individualiserade dödsfallsutredningar hos Socialstyrelsen och i så fall när?
Syftet med Socialstyrelsens dödsfallsutredningar är att ge underlag för förslag till åtgärder som förebygger att barn fall illa eller att kvinnor och män utsätts för våld eller andra övergrepp av närstående eller tidigare närstående.
I utredningarna görs ingående analyser i varje enskilt fall. Resultatet sammanställs i en rapport som överlämnas till regeringen vartannat år. Rapporterna är en summering av de analyser som görs på individnivå och ska bl.a. innehålla vilka slutsatser utredningarna gett upphov till och eventuella förslag till åtgärder som förebygger en upprepning av händelserna. Utredningsverksamheten ska bedrivas så att den inte ger upphov till förmodan om skuld eller ansvar i samband med ett dödsfall och inte heller till att personer som förekommer i utredningsmaterialet kan identifieras. Verksamheten hos Socialstyrelsen ersätter inte ordinarie tillsynsverksamhet och Socialstyrelsen har inte befogenhet att ingripa mot andra myndigheter eller enskilda.
Som Statskontoret påpekat har Socialstyrelsens utredningsverksamhet utvecklats och Socialstyrelsen redovisar nu ett strukturerat arbetssätt och strävar efter en mer likformig bedömning av fallen. Socialstyrelsen har också tagit fram ett anpassat informationsmaterial till berörda verksamheter.
Inom regeringskansliet pågår ett arbete med en översyn av lagstiftningarna i syfte att dödsfallsutredningarna ska bli mer ändamålsenliga.
Stockholm den 8 februari 2017
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.