Incidenter mellan civil och militär luftfart

Skriftlig fråga 2014/15:401 av Lena Asplund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-04-09
Överlämnad
2015-04-09
Anmäld
2015-04-10
Sista svarsdatum
2015-04-15
Svarsdatum
2015-04-17
Besvarad
2015-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Uppgifter från Transportstyrelsen visar att antalet incidenter i luftrummet över Östersjön mellan civila och militära flygplan har ökat dramatiskt det senaste året. En stor del av problemet ligger i att militära flygplan flyger med avstängd transponder och därför inte kan ses av den civila flygledningen. Det är inte något regelbrott att flyga med transpondern avstängd, men däremot måste det göras med omdöme, så att hänsyn tas till den civila luftfarten. 

Tyvärr indikerar ett flertal tillbud det senaste året att detta inte är fallet. Den civila luftfarten i Sveriges närområde ökar, och detta gäller även den militära övningsverksamheten. Problemet med den militära aktiviteten är att främst den ryska övningsverksamheten bedrivs på ett mer aggressivt sätt, vilket i vissa fall har lett till incidenter där ryska flygplan har varit nära att krocka med civila flygplan. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur arbetar Sverige i dialog med andra länder runt Östersjön och i internationella forum för att säkerställa att det inte sker tillbud mellan civil och militär luftfart i Sveriges närområde?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:401 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:401 av Lena Asplund (M) Incidenter mellan civil och militär luftfart

Lena Asplund har frågat mig hur Sverige arbetar i dialog med andra länder runt Östersjön och i internationella forum för att säkerställa att det inte sker tillbud mellan civil och militär luftfart i Sveriges närområde.

Under det senaste året har vi sett en ökad aktivitet med utländska militära luftfartyg som flugit nära civila luftfartyg i luftrummet i sydvästra Östersjön. Detta utgör en potentiell risk för civil flygtrafik eftersom flygtrafikledningen inte upptäcker planen när de har sina transpondrar avslagna. Regeringen tar den här utvecklingen på största allvar.

Militär luftfart och annan statsluftfart omfattas inte av de regler som finns för den civila luftfarten, till exempel om separationsavstånd. Istället ska statsluftfart enligt Chicagokonventionen uppfylla principen om vederbörlig hänsyn, så kallad due regard, i luftrummet. Sverige har påtalat vikten av att upprätthålla denna princip och betonat säkerhetsaspekterna för ryska företrädare vid flera tillfällen, i såväl Stockholm som Moskva.

Sverige har varit pådrivande i att uppmärksamma frågan i de internationella samarbetsfora som finns på flygområdet. Exempelvis lämnade Sverige in ett arbetspapper om just detta vid den internationella civila luftfartsorganisationens (ICAO) högnivåkonferens om flygsäkerhet i februari, där rekommendationer togs med i konferensens slutdeklaration. Denna vecka anordnar ICAO ett symposium i Paris på samma tema, där Sverige medverkar. Inför konferensen har den europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA) tagit fram en rapport på temat med ett antal rekommendationer. Diskussioner pågår också inom Eurocontrol, en europeisk organisation för flygtrafikledning. I dessa fora medverkar ofta också Ryssland. Arbetet med att hitta gemensamma tolkningar av principen om due regard och ett mer ansvarsfullt beteende i luftrummet fortsätter att vara högprioriterat av den svenska regeringen.

Parallellt med det internationella påverkansarbetet förs också dialog mellan berörda myndigheter i Sverige och Danmark och åtgärder vidtas i syfte att förbättra flygsäkerheten i området.

Stockholm den 17 april 2015

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.