Importförbud mot danskt griskött

Skriftlig fråga 2013/14:634 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-20
Överlämnad
2014-05-20
Anmäld
2014-05-26
Besvarad
2014-05-28
Sista svarsdatum
2014-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

 

Nästan 90 procent av danska grisar bär på den resistenta bakterien MRSA, enligt gjorda stickprovskontroller. Utvecklingen har varit explosionsartad, eftersom bakterien har ökat från 13 procent år 2009 till 88 procent år 2013. Även hos människor har antalet smittade ökat kraftigt, från att ha varit 14 personer år 2007 till 648 år 2013. Den danska myndigheten Statens serum institut har bekräftat att fyra personer har dött av bakterien.

Anledningen till den kraftiga spridningen av MRSA-bakterien i Danmark är att antibiotika används i grisfoder och ges vanemässigt av producenter till både sjuka och friska djur, medan i Sverige behandlas sjuka grisar individuellt av veterinärer. 

Man befarar att MRSA-bakterien nu har hittat nya vägar att smitta, eftersom ingen av de fyra döda i Danmark har haft direkt kontakt med grisar. Resistenta bakterier är ett allvarligt hot mot människors hälsa och beräknas vara anledningen till 25 000 personers död bara inom EU. Därför borde EU skärpa sina regler och i större utsträckning utgå från försiktighetsprincipen för att skydda människors hälsa.

Sverige importerar stora mängder danskt griskött varje år. Jag anser att svenska konsumenter måste skyddas från risken att smittas av MRSA. Därför borde försiktighetsprincipen tillämpas och importförbud införas mot danskt griskött.

Avser landsbygdsministern att införa ett sådant förbud?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:634 besvarad av Hans Hoff (S)

Dnr L2014/1532/POL

Landsbygdsdepartementet

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:634 av Hans Hoff (S) Importförbud mot danskt griskött

Hans Hoff har frågat mig om jag avser att införa ett importförbud för danskt griskött.

Det är mycket olyckligt och oroväckande att antibiotikaresistenta bakterier har fått så stor spridning i Danmark liksom även i andra länder. I Sverige har vi ett gynnsamt läge med restriktiv antibiotikabehandling och endast ett enda påvisat fall av MRSA-bakterien hos gris. Sverige är starkt pådrivande inom EU och internationellt för en restriktiv användning av antibiotika.

Konsumenterna måste kunna lita på att maten är säker. Livsmedelslagstiftningen är till största delen harmoniserad inom EU och de flesta livsmedelsregler finns i EU-förordningar. Lagstiftningen fastställer bland annat gemensamma EU-normer för livsmedelshygien. Sverige kan inte på egen hand anta bestämmelser på livsmedelsområdet, utan vi gör det i samarbete med de andra medlemsstaterna.

MRSA är inte en livsmedelsburen smitta. Det har tidigare fastslagits av den Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa. Jag vill under-stryka att vi endast kan stoppa införande av livsmedel från andra medlemsländer inom EU om livsmedlet inte uppfyller gemenskaps-kraven i fråga om livsmedelssäkerhet och därför är farliga att äta.

Antibiotikaresistens är en global ödesfråga som berör både djur- och folkhälsa och för mig är det självklart att onödig antibiotikaanvändning måste upphöra. Sverige är ett föregångsland med ett tvärsektoriellt synsätt och lång erfarenhet av förebyggande smittskyddsarbete inom djurhållningen. Vi är starkt pådrivande både inom EU och internationellt

för en restriktiv användning av antibiotika och antibiotikaresistensfrågan kommer fortsatt att vara en prioriterad fråga för den svenska regeringen.

Stockholm den 28 maj 2014

Eskil Erlandsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.