IMF, Världsbanken och skatteflykt
Skriftlig fråga 2013/14:275 av Bergstedt, Hannah (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2013-12-19
- Anmäld
- 2013-12-20
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Besvarad
- 2014-01-15
- Svar anmält
- 2014-01-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 19 december
Fråga
2013/14:275 IMF, Världsbanken och skatteflykt
av Hannah Bergstedt (S)
till finansminister Anders Borg (M)
Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken måste reformeras, både så att de blir mer demokratiska och vad gäller vilka krav som ställs i samband med utlåning och annan verksamhet. Västvärlden har ett stort inflytande över fondens utveckling, då rösterna i styrelsen viktats efter ländernas finansiella insatser i fonden. G8-länderna har tillsammans 47 procent av rösterna, och USA ensamt har nästan 17 procent. I Världsbanken har USA veto i alla beslut och styr projekt utifrån amerikanska intressen.
Internationella finansiella institutioner som Världsbanken och Internationella valutafonden måste själva tillämpa samma transparens som de kräver av regeringar världen över. Sverige bör verka för att IMF och Världsbanken ska göra en etisk översyn av standarder och koder för att reda ut vilka länder som är beredda att låta banksekretessen stå tillbaka när skattebrott misstänks. Världsbankens utlåning till den privata sektorn har i flera fall hamnat hos företag och banker där skatteflykt och skattebrott misstänks.
Vilka initiativ avser ministern att ta i fråga om IMF och Världsbanken för att dessa ska bidra till att minimera den globala skatteflykten?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:275 besvarad av Finansminister Anders Borg
den 15 januari
Svar på fråga
2013/14:275 IMF, Världsbanken och skatteflykt
Finansminister Anders Borg
Hannah Bergstedt har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta, i fråga om IMF och Världsbanken för att dessa ska bidra till att minimera den globala skatteflykten.
Undvikande av skatt/minimering av skatt genom att dölja kapital eller föra ut det ur landet i strid mot lagstiftning är ett problem framförallt för låg- och medelinkomstländer. Regeringen anser att det är viktigt att dessa länder ges möjlighet till stärkt kapacitet för att etablera välfungerande skattesystem. En viktig del av de internationella finansiella institutionernas arbete är att ge stöd till länders uppbyggnad och utveckling av system för god samhällsstyrning, inklusive offentlig finansiell styrning. Detta är en central komponent i arbetet för att minimera skatteflykt. Dessutom behöver internationellt samarbete på skatteområdet också stärkas för att komma tillrätta med problemet att kapital otillbörligt förs ut ur länder som istället borde återinvesteras för att bidra till landets ekonomiska utveckling.
Regeringen arbetar aktivt för att de internationella finansiella institutionerna och utvecklingsbankerna ska ha riktlinjer som minskar risken för att skatteundandragande förekommer i samband med privatsektorinvesteringar via intermediära jurisdiktioner. Genom att anta ambitiösa riktlinjer kan de bistå med teknisk rådgivning och sätta press på länder att fullt ut uppfylla de internationella standarder som tas fram av OECD:s Global Forum och bidra till arbetet med att stärka internationellt samarbete kring skattefrågor.
I Världsbanken har Sverige och den nordisk-baltiska valkretsen en strikt position och godkände t.ex. inte de investeringsriktlinjer som togs fram gällande sk. Offshore Financial Centers under 2011, då riktlinjerna ansågs var för svaga. Sverige stödjer också arbetet som pågår inom EU för land-för-land rapportering samt arbetet inom OECD:s Global Forum.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.