Illegala trafikskolor

Skriftlig fråga 2016/17:1684 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-26
Överlämnad
2017-06-26
Anmäld
2017-06-27
Svarsdatum
2017-07-12
Sista svarsdatum
2017-07-12
Besvarad
2017-07-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I dag rapporterar Kristianstadsbladet att illegala trafikskolor utgör ett allt större problem. Även från andra håll i landet kommer liknande rapporter.

Illegal trafikskoleverksamhet riskerar att vi i trafiken får fler förare med sämre kunskaper. Dessutom snedvrider det konkurrensen eftersom de illegala trafikskolorna kan pressa priserna jämfört med godkända trafikskolor som betalar skatter och avgifter.

Därutöver menar flera att de elever som gått i illegala trafikskolor behöver köra upp fler gånger och att de därmed minskar möjligheterna för andra elever att få en uppkörningstid.

Problemen tycks ha pågått och varit kända under en längre tid. Statsrådet Anna Johansson har tidigare fått besvara skriftliga frågor i ämnet, och tidigare vidtagna åtgärder har uppenbarligen inte lett till önskad effekt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att stoppa de illegala trafikskolorna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1684 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/04425/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1684 av Maria Malmer Stenergard (M) Illegala trafikskolor

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att stoppa de illegala trafikskolorna.

Regeringen ser allvarligt på problemet med illegala trafikskolor. Grunden för Sveriges trafiksäkerhetsarbete är nollvisionen och en viktig komponent för att uppnå den är en förarutbildning av god kvalitet och körkortstagare med de nödvändiga kunskaperna.

Det är också ett allvarligt problem att de legala och seriösa trafikskolorna utsätts för konkurrens från verksamheter där företrädarna inte gör rätt för sig genom att inte ha de tillstånd som krävs och inte betalar skatter och avgifter.

Det pågår ett samarbete mellan myndigheterna Transportstyrelsen, Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten för att stävja problemet med illegala trafikskolor så effektivt som möjligt.

Transportstyrelsen har även avtalat med Statens väg- och transportforskningsinstitut att genomföra en utvärdering av den förra regeringens reform som införde en begränsning av antal möjliga elever per handledarskap. I detta arbete ingår att ta fram förslag till åtgärder mot illegal trafikskoleverksamhet. Rapport och slutsatser från det arbetet kommer tidigt under 2018.

Det är också viktigt att titta på orsakerna bakom den illegala verksamheten. Transportstyrelsen genomför därför en studie som ska ge svar på om det finns grupper som har lämnats utanför i dagens förarutbildningssystem. Rapport och slutsatser från denna studie väntas under 2018.

Regeringen angriper problemet med illegal trafikskoleverksamhet på ett systematiskt sätt och förslag till åtgärder ska utgöra ett helhetsgrepp som motverkar existerande illegal verksamhet och förebygger att ny sådan uppstår.

Åtgärderna måste vara genomtänkta på ett sätt som angriper själva problemet med illegala trafikskolor på bästa sätt.

Då ovan nämnda utredningar som berör illegal trafikskoleverksamhet pågår kan jag i dagsläget inte föregå dessa.

Stockholm den 3 juli 2017

Anna Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.