Id-kapningar
Skriftlig fråga 2016/17:858 av Ewa Thalén Finné (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-15
- Överlämnad
- 2017-02-16
- Anmäld
- 2017-02-17
- Svarsdatum
- 2017-02-22
- Sista svarsdatum
- 2017-02-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Problemet med id-kapningar har vuxit lavinartat under de senaste åren. Polisen fick under 2015 in 185 000 anmälningar om bedrägeribrott, varav ungefär hälften hade börjat med en id-kapning. Antalet anmälda id-kapningar är alltså större än antalet cykelstölder under ett år.
Samtidigt spärrar också allt fler sin identitet hos UC, och under de senaste fem åren har antalet bedrägerispärrar, vilka innebär att man har det egna personnumret under bevakning, ökat med 300 procent.
Sedan den 1 juli 2016 finns brottsrubriceringen olovlig identitetsanvändning, ett brott som kan straffas med böter eller fängelse upp till två år. Trots den nya brottsrubriceringen är det osäkert om det kommer att räcka för att få bukt med det ökande antalet id-kapningar, eftersom det fortfarande är lätt att komma över någons personnummer eller kontouppgifter.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Kommer ministern att vidta några ytterligare åtgärder för att vända utvecklingen och bromsa antalet id-kapningar, och i så fall vilka?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:858 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Ju2017/01565/POL | ||
Justitiedepartementet |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:858 av Ewa Thalén Finné (M) Id-kapningar
Ewa Thalén Finné har frågat mig om jag kommer att vidta några ytterligare åtgärder för att vända utvecklingen och bromsa antalet id-kapningar.
Flera åtgärder har vidtagits för att förbättra stödet och servicen till brottsutsatta, bl.a. till dem som drabbats av bedrägerier och identitetskapningar.
Olovlig identitetsanvändning är sedan 1 juli 2016 ett brott i brottsbalken. Genom denna åtgärd ökar skyddet för identitetsuppgifter.
Därutöver har Skatteverket nyligen infört en e-tjänst som ökar möjligheterna för den enskilde att skydda sig mot bedrägerier som görs med falska adressändringar. Genom att aktivera Skatteverkets tjänst Spärra obehörig adressändring godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation. Detta minskar risken för att personuppgifter olovligen används.
Under 2016 införde ett antal av Sveriges kreditupplysningsföretag en särskild bedrägerispärrtjänst för dem som drabbats av bedrägerier och identitetskapningar. Tjänsten innebär att den som utsatts för bedrägeri endast behöver ringa ett samtal för att spärra möjligheterna till kreditupplysning hos de anslutna kreditupplysningsföretagen.
I maj 2016 gav regeringen i uppdrag till Brottsoffermyndigheten att lämna förslag till ett bättre digitalt bemötande av den som blivit utsatt för brott. Som en del av uppdraget ingår att ge förslag på hur den myndighetsgemensamma webbinformationen kan utvecklas. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2017.
En rad åtgärder har således vidtagits för att stärka skyddet mot bedrägerier och identitetskapningar och för att förbättra servicen för dem som utsatts för denna typ av brottslighet.
Regeringens ambition är att fortsätta att stärka stödet och skyddet för brottsutsatta.
Stockholm den 22 februari 2017
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.