Hyresrätter som inte lämnats till bostadsförmedling
Skriftlig fråga 2016/17:720 av Nooshi Dadgostar (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-25
- Överlämnad
- 2017-01-26
- Anmäld
- 2017-01-27
- Svarsdatum
- 2017-02-01
- Sista svarsdatum
- 2017-02-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Häromveckan avslöjade medierna att kungen, Sveriges statschef, förfogar över 350 lägenheter som Statens fastighetsverk äger och förvaltar, i och omkring Stockholm. Dessa lägenheter, som alltså ägs av folket genom staten, har kungen rätt att helt själv bestämma över, och hyra ut till vem han önskar. En del av dem hyrs ut till kungens anställda, men resterande lägenheter låter man kungens vänner och bekanta bo i, utan att dessa behövt genomgå den i Stockholm över 10 år långa kötiden för att få en egen bostad.
Kungen har inte lämnat en enda av dessa lägenheter till bostadsförmedlingen, trots att alltså bara en del av dem disponeras av hovstaten, och trots att Sverige, och Stockholm i synnerhet, har stora problem med bostadsbrist.
Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Peter Eriksson:
Vad är ministern beredd att göra för att svenska folkets hyresbostäder, som i dag styrs av kungen, ska förmedlas genom bostadsförmedlingen?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:720 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Dnr Fi2017/00322/SFÖ | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:720 av Nooshi Dadgostar (V) Hyresrätter som inte lämnats till bostadsförmedlingen
Nooshi Dadgostar har frågat statsrådet Peter Eriksson vad ministern är beredd att göra för att svenska folkets hyresbostäder, som i dag styrs av kungen, ska förmedlas genom bostadsförmedlingen.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Hans Majestät Konungens dispositionsrätt till mark och byggnader baserar sig på en överenskommelse mellan ”Riksens ständer och Konungen” 1809/10 då kungens dispositionsrätt till mark och byggnader begränsades mot att kungen fick ett årligt apanage för sin hovhållning. Denna överenskommelse gäller än idag.
Den absoluta merparten av de bostäder som omfattas av den kungliga dispositionsrätten bebos enligt uppgift från Hovet av anställda inom Kungl. Hovstaterna eller av pensionerade medarbetare. Bostäderna omfattas inte av besittningsrätt.
För närvarande pågår inget arbete för att ytteliggare förändra omfattningen och utövandet av dispositionsrätten.
Stockholm den 1 februari 2017
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.