HVB-hem som har kopplingar till den organiserade brottsligheten
Skriftlig fråga 2024/25:79 av Björn Söder (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2024-09-27
- Överlämnad
- 2024-09-27
- Anmäld
- 2024-10-01
- Svarsdatum
- 2024-10-09
- Sista svarsdatum
- 2024-10-09
- Besvarad
- 2024-10-09
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
I augusti publicerade polisen en offentlig version av en underrättelserapport om kopplingar mellan HVB-hem och organiserad brottslighet. Flera HVB-hem drivs av den organiserade brottsligheten. Andra bolag har nätverkskriminella anställda för att ta hand om barnen som placerats där. I rapporten listar polisen 18 HVB-hem.
Det finns kopplingar mellan både ägare och anställda på HVB-hem till kriminella aktörer som ägnar sig åt narkotika-, vapen- och våldsbrott samt ekonomisk brottslighet, skriver polisen i sin rapport.
Sveriges Radio Ekot har begärt ut originalversionen av polisens underrättelserapport, som är mer än dubbelt så lång som den publicerade. I rapporten framhåller man tre grupper av kriminella aktörer som ägnar sig åt illegal verksamhet i kombination med legal och som alltså etablerat sig på HVB-marknaden i Sverige. De tre beskrivs som släktbaserad brottslighet, maffia och en tredje kategori som fortfarande är sekretessbelagd.
Enligt uppgifter i Aftonbladet har Stockholms stad begärt att få veta vilka HVB-hem som göder de kriminella nätverken, men polisen har vägrat att lämna ut uppgifter.
Kommuner är så klart intresserade av att få ta del av informationen för att kunna stoppa penningflödet till den organiserade brottsligheten. Därför är det mycket märkligt att polisen inte lämnar ut relevanta uppgifter.
Enligt företrädare från Stockholms stad har polisen hänvisat till att det kan skada bolagen om man skulle lämna ut en lista.
Under förra året placerade Stockholms stad 263 barn på HVB-hem till en kostnad av 152,8 miljoner kronor. Under första halvåret i år är kostnaden uppe i 112,6 miljoner kronor.
I Sverige finns 700 privata HVB-hem.
Jag vill därför fråga justitieminister Gunnar Strömmer:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att kommunerna i Sverige kan få information om de HVB-hem där polisen ser kopplingar till den organiserade brottsligheten, och om inte, varför?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:79 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Svar på fråga 2024/25:79 HVB-hem som har kopplingar till den organiserade brottsligheten
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Svar på fråga 2024/25:79 av Björn Söder (SD)
HVB-hem som har kopplingar till den organiserade brottsligheten
Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att kommunerna i Sverige kan få information om de HVB-hem där polisen ser kopplingar till den organiserade brottsligheten, och om inte, varför.
Att kriminella aktörer bedriver verksamhet på det offentligas uppdrag är fullständigt oacceptabelt. Jag ser mycket allvarligt på uppgifterna om att personer med kopplingar till den organiserade brottsligheten driver eller direkt kan knytas till HVB-hem. Regeringen agerar nu på flera fronter för att komma till rätta med detta problem.
I slutet av september hade jag och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall ett möte med de högsta ledningarna för Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten för att slå fast vilka konkreta åtgärder som kan vidtas på kort sikt för att förhindra att gängkriminella bedriver den här typen av verksamhet. Jag förväntar mig nu att myndigheterna vidtar adekvata åtgärder. Vi följer frågan noga.
Björn Söders fråga handlar om informationsutbytet mellan polisen och kommuner. En viktig del av regeringens arbete med att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten är att förbättra möjligheterna för centrala aktörer att utbyta relevant information. Det handlar bland annat om information hos brottsbekämpande myndigheter och kommuner. Det pågår för närvarande flera lagstiftningsprojekt i denna fråga. Ett i tid näraliggande exempel är den lagrådsremiss med förslag som möjliggör ett ökat informationsflöde till brottsbekämpningen som regeringen beslutade i slutet av september. I början av samma månad tog jag emot betänkandet Ökat informationsutbyte mellan myndigheter (SOU 2024:63), där en ny generell sekretessbrytande bestämmelse föreslås.
Regeringen kommer fortsätta arbetet med att se över möjligheterna för centrala aktörer att dela den information som behövs i kampen mot den organiserade brottsligheten.
Vad gäller informationsgivning i de konkreta fallen har jag förståelse för kommunernas efterfrågan. Det är dock myndigheternas ansvar att bedöma vilken information som kan lämnas med hänsyn till gällande regler om offentlighet och sekretess.
Stockholm den 9 oktober 2024
Gunnar Strömmer
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.