HPV-vaccination i det särskilda vaccinationsprogrammet
Skriftlig fråga 2021/22:754 av Barbro Westerholm (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-01-13
- Överlämnad
- 2022-01-13
- Anmäld
- 2022-01-14
- Svarsdatum
- 2022-01-26
- Sista svarsdatum
- 2022-01-26
- Besvarad
- 2022-01-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Sedan 2020 ingår HPV-vaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar i Sverige, som i många andra länder.
Folkhälsomyndigheten lyfte i sitt beslutsunderlag fram män som har sex med män som en grupp med särskilt hög sjukdomsbörda och som inte skyddas av att partnern är vaccinerad så som män som enbart har sex med kvinnor. Personer som lever med hiv är en grupp som i större utsträckning utvecklar cancer på grund av humant papillomvirus än populationen i övrigt. Det är något som gäller oavsett annan grupptillhörighet som könsidentitet eller sexuell praktik.
I flera länder, exempelvis Storbritannien och Danmark, infördes vaccination av pojkar i kombination med catch up-vaccination för unga och unga vuxna. Där uppmärksammades även riskgruppsvaccinationer i de grupper som är extra sårbara. Personer högre upp i åldrarna fick därför vaccinationer, allt utifrån evidensstöd.
Det tar lång tid innan vi ser de positiva hälsoeffekterna av HPV-vaccination. I dag begränsas insatserna till dem som är barn. Då får vi vänta ännu längre på effekterna genom uteslutningen av personer högre upp i åldrarna från vaccination.
Mot bakgrund av detta vill jag föra fram frågan till regeringen om inte Folkhälsomyndigheten borde få i uppdrag att utreda riskgruppsvaccination, och att riskgrupperna ska inkluderas i det särskilda vaccinationsprogrammet. Det är en uppfattning som får stöd av de olika riskgruppsorganisationerna.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
På vilket sätt tänker ministern agera så att Sverige får ett vaccinationsprogram när det gäller HPV som speglar de behov och den riskutsatthet som råder?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:754 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)
Svar på fråga 2021/22:754 av Barbro Westerholm (L)
HPV-vaccination i det särskilda vaccinationsprogrammet
Barbro Westerholm har frågat mig på vilket sätt jag tänker agera så att Sverige får ett vaccinationsprogram när det gäller HPV som speglar de behov och den riskutsatthet som råder.
Sedan 2013 regleras nationella vaccinationsprogram genom smittskyddslagen. För att en sjukdom ska omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram ska särskilda kriterier i smittskyddslagen vara uppfyllda. Regeringen beslutar om vilka sjukdomar som ska omfattas av nationella vaccinationsprogram, baserat på underlag från Folkhälsomyndigheten. Sedan 2020 erbjuds både pojkar och flickor vaccin mot HPV inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att löpande följa olika aspekter av vaccinationsprogrammet, bland annat för att se om programmet behöver utvecklas. Myndigheten har inte bedömt att det finns andra grupper som uppfyller smittskyddslagens kriterier för att omfattas av ett särskilt vaccinationsprogram mot HPV. Däremot kan regionerna välja att avgiftsfritt eller till reducerad kostnad erbjuda vaccinationer utanför nationella vaccinationsprogram.
I ett initiativ att utrota livmoderhalscancer och inom ramen för en nationell forskningsstudie genomförs så kallad catch-up vaccinering. Projektet leds av Centrum för Cervixcancerprevention på Karolinska Universitetslaboratoriet. Regeringen och SKR har även tecknat en överenskommelse för 2022 om insatser för en jämlik och effektiv cancervård i Sverige. I den finns särskilda medel som bland annat ska gå till vaccinering mot HPV och screening för att utrota livmoderhalscancer.
Avslutningsvis följer regeringen och Folkhälsomyndigheten kontinuerligt vilka som bör omfattas av olika vaccinationsprogram, inklusive mot HPV.
Stockholm den 26 januari 2022
Lena Hallengren
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.