Hoten mot demokratin i Thailand

Skriftlig fråga 2013/14:374 av Linde, Hans (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2014-02-04
Besvarad
2014-02-07
Svar anmält
2014-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:374 Hoten mot demokratin i Thailand

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Under hösten har protesterna i Thailand mot den demokratiskt valda regeringen under Yingluck Shinawatra eskalerat. Oppositionen har blockerat stora delar av centrala Bangkok och valt att inte delta i parlamentets arbete. Oppositionen kräver att regeringen avgår och överlämnar makten till ett Folkets råd, som ska ledas av oppositionen själv. Först efter att detta råd genomfört reformer ska allmänna val hållas.

Den thailändska regeringen har valt att bemöta protesterna med att utlysa nyval. Valet kommer att hållas nu på söndag, den 2 februari. Oppositionen har redan meddelat att den kommer att bojkotta valet, och när förvalet inleddes blockerade oppositionen ett stort antal vallokaler i Bangkok och hindrade människor från att rösta.

Demokratin är långt ifrån konsoliderad i Thailand. 2006 och 2008 avsattes demokratiskt valda regeringar i kupper, och delar av oppositionen har inte tvekat att ta till odemokratiska medel. Det är nu viktigt att omvärlden agerar för att värna de demokratiska institutionerna i Thailand och förhindra att ännu en demokratiskt vald regering avsätts.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att försvara det demokratiska styrelseskicket i Thailand?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:374 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 februari

Svar på fråga

2013/14:374 Hoten mot demokratin i Thailand

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att försvara det demokratiska styrelseskicket i Thailand.

Under hösten 2013 har Thailand drabbats av politiska oroligheter och i december upplöstes parlamentet. Sedan den 22 januari råder undantagstillstånd i Bangkok. Val till parlamentet ägde rum den 2 februari. De inrikespolitiska låsningarna kvarstår. Den svenska regeringen oroas över läget i Thailand.

Vi förhåller oss aktivt, både bilateralt och som EU-medlem, till utvecklingen i Thailand. De bilaterala kontakterna har intensifierats och förra året besökte premiärminister Yingluck Shinawatra Sverige. I högnivåsamtal har Sverige under de senaste månaderna kontinuerligt understrukit vikten av att långsiktigt säkerställa demokrati och rättssäkerhet i Thailand.

EU har tydligt påtalat oro över den inrikespolitiska situationen och uppmanat inblandade parter att undvika våldsanvändning och söka lösa motsättningar fredligt. EU har gjort flera uttalanden sedan början av oroligheterna i höstas. I det senaste uttalandet, från den 30 januari 2014, uppmanades parterna till politisk dialog för att lösa konflikten och till vikten av att värna den demokratiska processen.

EU har även sedan valet 2011 haft kontakter med företrädare för oppositionen i syfte att föra dialog och uppmuntra till diskussion om långsiktiga strukturella förändringar.

Sveriges röst hörs också i multilaterala fora i Bangkok, som är regionalt nav för FN. Ambassaden har intensifierat dialogen med FN i Bangkok, bland annat genom återkommande möten med FN:s Resident Coordinator. Vi stödjer de samtal som Ban Ki-moon fört med de inblandade parterna och den roll som OHCHR tagit på sig.

Jag kan försäkra att Sverige kommer att fortsätta att följa utvecklingen i Thailand noga framöver och även fortsättningsvis verka för att de demokratiska principerna följs och att rättsstatens principer får råda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.