Höjda farledsavgifter

Skriftlig fråga 2017/18:473 av Roland Utbult (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-13
Överlämnad
2017-12-13
Anmäld
2017-12-14
Sista svarsdatum
2017-12-27
Svarsdatum
2018-01-09
Besvarad
2018-01-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfartsverket har beslutat att farledsavgifterna ska höjas vid årsskiftet. Många av remissinstanserna var kritiska till förslaget, men det verkar Sjöfartsverket inte ha lyssnat på över huvud taget. En mycket allvarlig konsekvens av Sjöfartsverkets beslut är att sjöfartens konkurrenskraft äventyras. I förlängningen drabbar det svensk industri när det gäller såväl export som import.

Men även miljön påverkas negativt, eftersom gods kommer att flyttas över från sjöfart till landsväg, tvärtemot regeringens intentioner. Miljöincitamenten borde i stället förstärkas. Den utformning som systemet ser ut att få kommer inte att påskynda utvecklingen av grönare transporter till sjöss; det ger för lite att investera i till exempel LNG.

Genom de avgifter som pålagts sjöfarten under 2017 och de nya avgifter som är planerade att påbörjas den 1 januari 2018 beräknas sjöfartens extra kostnader hamna på ca 200 miljoner kronor per år.

Regeringen skriver sina regleringsbrev till de statliga myndigheterna i december varje år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

På vilket sätt ämnar statsrådet genom sitt regleringsbrev till Sjöfartsverket påverka myndigheten att ompröva sitt beslut om höjda farledsavgifter?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:473 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2017/18:473 av Roland Utbult (KD) Höjda farledsavgifter

Roland Utbult har frågat mig på vilket sätt jag ämnar genom regleringsbrev till Sjöfartsverket påverka myndigheten att ompröva sitt beslut om höjda farledsavgifter.

Regeringen har ett tydligt mål att flytta gods från vägtransporter till järnväg och sjöfart. Det är viktigt för att kunna minska transportsektorns klimatpåverkan men även för att den svenska exportindustrin ska kunna ha tillgång till kapacitetsstarka godstransporter.

Regeringen arbetar inom flera områden för att stärka sjöfartens konkurrenskraft. Ett exempel är att regeringen i budgetpropositionen för 2018 har föreslagit att ett tillfälligt s.k. eko-bonussystem införs 2018–2020 i syfte att stimulera till en överflyttning av gods från väg till sjöfart. Eko-bonusen kompenserar för de merkostnader som kan vara förenade med att etablera sjötransportlösningar som en del av transportkedjan. Ett annat exempel är införandet av det så kallade tonnageskattesystemet för svenska rederier vilket har bidragit till att vi nu kan se tydliga exempel på fler svenskregistrerade fartyg.

Jag vill också särskilt framhålla arbetet med att ta fram en nationell godstransportstrategi vilket pågår internt i Regeringskansliet. En viktig del i det arbetet är att få till en överflyttning av gods från väg till sjöfart.

Sjöfartsverket är ett affärsverk och finansieras huvudsakligen av farledsavgifter och lotsavgifter. Det är Sjöfartsverket som till stora delar bestämmer avgifternas storlek. Det är riktigt som Roland Utbult skriver att Sjöfartsverket kommer införa ett nytt avgiftssystem från årsskiftet. Ett av skälen till att Sjöfartsverket sjösätter ett nytt avgiftssystem är att säkerställa ekonomisk stabilitet i verkets ekonomi. Det är viktigt att understryka att avgiftshöjningen hade skett även om den gamla modellen kvarstått.

Regeringen anser att det är viktigt att farledsavgifterna bidrar till en miljöstyrning. Sjöfartsverket kommer under 2018 vidta ytterligare åtgärder för att farledsavgifternas miljöstyrande effekt ska stärkas och då särskilt vad gäller kväveoxidutsläppen.

Regeringen har alltså vidtagit en rad olika åtgärder på sjöfartsområdet. I det nyligen beslutade regleringsbrevet för Sjöfartsverket för 2018 finns inte några anvisningar om att Sjöfartsverket ska ompröva beslutet att höja farledsavgifterna. Jag kommer följa frågan och fortsätta arbetet för att förstärka sjöfartens konkurrenskraft och miljöincitament.

Stockholm den 9 januari 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.