Till innehåll på sidan

Högriskskydd för arbetsgivare som anställer långtidssjukskrivna

Skriftlig fråga 2005/06:228 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-25
Anmäld
2005-10-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-11-09
Svar anmält
2005-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 oktober

Fråga 2005/06:228 av Jeppe Johnsson (m) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Högriskskydd för arbetsgivare som anställer långtidssjukskrivna

Proposition 2002/03:2 behandlade samarbetet mellan arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Ett projekt under namnet Faros startades och Blekinge var ett av fem projektområden där projektet fortgått 2002@2004. Projektet är nu avslutat och har permanentats i hela landet från och med den 1 januari 2005.

Redan i juni 2002 lade projektet Faros i Blekinge fram förslaget att göra det möjligt att införa så kallat högriskskydd för arbetsgivare som anställer långtidssjukskrivna. Personer med omfattande sjukfrånvaro kan enligt lag (1991:1047 § 13) om sjuklön beviljas särskilt högriskskydd. Personen får då ersättning från och med den första sjukdagen i alla sjukfall i den beviljade tidsperioden. Bedömningen av ansökan om särskilt högriskskydd är mycket restriktiv och vanligen tidsbegränsad.

Pilotområdet Blekinge har identifierat särskilt högriskskydd som en fungerande möjlighet att underlätta för arbetslösa sjukskrivna att erhålla en anställning och föreslår att särskilt högriskskydd, i högre grad, bör beviljas alla som påbörjar arbetslivsinriktad rehabilitering efter långtidsfrånvaro från arbetsmarknaden på grund av sjukdom. Det viktigaste är att Försäkringskassan tar eventuell sjuklönekostnad, som arbetsgivaren normalt står för, om individen även blir sjuk i det nya arbetet. Det blir en garanti för att en ny arbetsgivare ska våga anställa en långtidssjuk person. Erfarenheten från Blekinge är dessutom att arbetstagarna inte haft så omfattande sjukperioder i det nya arbetet.

Avser statsrådet att införa förslaget om ökad möjlighet att bevilja högriskskydd för den aktuella gruppen sjukskrivna?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:228 besvarad av

den 9 november

Svar på fråga 2005/06:228 om högriskskydd för arbetsgivare som anställer långtidssjukskrivna

Statsrådet Hans Karlsson

Jeppe Johnsson har frågat mig om jag avser att införa högriskskydd för arbetsgivare som anställer långtidssjukskrivna.

Det är givetvis viktigt att personer som står långt från arbetsmarknaden får stöd och möjligheter att komma i arbete. Det finns därför redan i dag flera sådana stödformer varav högriskskydd är ett sådant stöd. Det finns ett allmänt högriskskydd som avser att skydda försäkrade från många karensdagar under en kortare period. Skyddet innebär att en person kan ha högst tio karensdagar under en tolvmånadersperiod. Skyddet gäller alla och någon ansökan behövs inte. Det behöver inte vara fråga om samma diagnos utan alla sjukperioder räknas. Det finns också ett särskilt högriskskydd som innebär att arbetsgivaren får tillbaka kostnader för sjuklön som betalats till den försäkrade. Däremot gäller reglerna om karensdag på samma sätt som för andra försäkrade. Skyddet är tänkt som ett stöd för den som ofta eller under längre tid är sjuk så att arbetsgivare trots sjukdomen ska våga anställa dessa personer.

I samband med införandet av medfinansieringsansvar för arbetsgivare avseende kostnader för sjukpenning infördes också ett högriskskydd för vissa arbetstagare. Detta medför att arbetsgivarens medfinansiering av sjukpenning inte ska gälla för arbetstagare med förhöjd risk för kommande sjukfrånvaro. Regeringen konstaterade samtidigt att det fanns anledning att följa tillämpningen av denna regel och utvecklingen för olika riskgrupper på arbetsmarknaden. Om det visar sig finnas behov av ytterligare åtgärder är regeringen beredd att vidta sådana.

Regeringen anser att de högriskskydd som nämnts är tillräckliga och att det i dagsläget inte är aktuellt att införa ett sådant högriskskydd som Jeppe Johnsson frågar om.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.