Högre utbildning och forskning
Skriftlig fråga 2014/15:77 av Betty Malmberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-18
- Överlämnad
- 2014-11-18
- Anmäld
- 2014-11-19
- Svarsdatum
- 2014-11-26
- Sista svarsdatum
- 2014-11-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
I regeringens budgetproposition aviserades två beklagliga nedskärningar på högskole- och forskningsområdet, vilka ingår i utgiftsområde 16 (UO16). Nedskärningarna har stor betydelse för Uppsala universitet och de så kallade Medelhavsinstituten.
Dessbättre har regeringen nu skyndsamt backat i dessa två fall då det gäller den presenterade budgeten på UO16.
Dels gäller det i budgeten för 2015 där alliansregeringen hade öronmärkt 25 miljoner kronor för den genomförda sammanslagningen av Högskolan på Gotland och Uppsala universitet. Dessa pengar hade regeringen aviserat skulle dras in.
Dels gäller det i budgeten för 2016 och 2017 där 12 respektive 22 miljoner kronor för de så kallade Medelhavsinstituten skulle dras in, något som nu alltså inte ska ske.
Det är som sagt välkommet att regeringen backar från sina tidigare förslag på dessa områden men vilka effekter de nya utspelen kommer att få är oklart.
Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet: På vilket sätt kommer utbildningsområdet att påverkas av de nu aviserade budgetförändringarna?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:77 besvarad av Helene Hellmark Knutsson (S), statsråd
Dnr U2014/6861/F | ||
Utbildningsdepartementet |
Ministern för högre utbildning och forskning |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:77 av Betty Malmberg (M) Högre utbildning och forskning
Betty Malmberg har frågat mig på vilket sätt utbildningsområdet kommer att påverkas av budgetförändringarna gällande Medelhavsinstituten och samgåendemedel till Uppsala universitet.
I ett pressmeddelande den 17 november meddelades att de svenska Medelhavsinstituten även fortsatt kommer att få direkta verksamhetsbidrag och att aviseringen om minskat verksamhetsbidrag för 2016 och 2017 för Medelhavsinstituten inte längre är aktuell efter att vi granskat institutens finansieringsmöjligheter. Medelhavsinstituten har utöver de direkta verksamhetsbidragen även externfinansiering av verksamheten från till exempel Vetenskapsrådet. Instituten har dock kostnader för drift och underhåll av fastigheterna och de direkta verksamhetsbidragen från staten behövs bland annat för att täcka dessa driftskostnader.
Medelhavsinstituten är viktiga kontaktytor, deras verksamheter spänner över många fält och berör både forskning och utbildning på olika nivåer inom humaniora och samhällsvetenskap, men också främjandet av en bredd av olika slags kulturverksamheter. Därför väljer regeringen att fortsätta ge direkta verksamhetsbidrag till institutens mångfacetterade verksamhet. Regeringen kommer att finna annat sätt att finansiera de medel det rör sig om. Dessa förändringar avser regeringen återkomma om.
Från och med 2012 har särskilda medel tilldelats för samgåendet mellan Högskolan på Gotland och Uppsala Universitet i syfte att täcka ökade kostnader som kan uppstå i samband med samgåendet. Syftet har också varit att stärka kvaliteten och utveckla verksamheten på Gotland. Regeringen prioriterar satsningar på kunskap och utbildning. Därför föreslår regeringen i budgetpropositionen att medel motsvarande 5 000 nya högskoleplatser avsätts för 2015. Uppsala universitet, vilket inkluderar Campus Gotland, kommer att få en betydande del av dessa medel och därmed ges möjlighet att förstärka kvaliteten i undervisningen och öka antalet studenter.
Stockholm den 26 november 2014
Helene Hellmark Knutsson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.