Hemlösa äldre och fattigpensionärer
Skriftlig fråga 2021/22:695 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-01-03
- Överlämnad
- 2022-01-04
- Anmäld
- 2022-01-11
- Svarsdatum
- 2022-01-12
- Sista svarsdatum
- 2022-01-12
- Besvarad
- 2022-01-12
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Den helt ideella föreningen Vid din sida fick sin början 2016 då föreningens grundare fick syn på en äldre man som letade tomburkar. Det blev startskottet för hennes arbete för hemlösa pensionärer och fattigpensionärer. Man startade upp med soppkök några dagar i veckan då man också delade ut mat, kläder och hygienartiklar.
År 2019 hölls en stor demonstration för äldre hemlösa och fattigpensionärer. Vid det tillfället lämnades en diger namninsamling till Stefan Löfven, och föreningen hoppades på ett bidrag till det arbete man lade ned. Ett arbete som är kommunens ansvar, men där kommunerna av olika orsaker inte tar det ansvaret.
I september 2020 kunde man genom sponsorer och frivilliga krafter öppna en gård för gruppen i Kärrtorp. Hit kan de äldre komma för att få mat, kläder och kaffe, bli klippta, få fotvård och plåstras om. Nu kan man också hålla öppet fem dagar i veckan. Att bara få vila, sköta sin hygien och sova i en säng en natt och slippa känna sig otrygg och utsatt är mycket värt. Många försöker annars sova på bänkar, i tunnelbanan och på bussar, där man löper risk att blir rånad på det lilla man har. Föreningen har också hjälpt till så att personer kunnat få bostäder. Man köper också SL-kort, som delas ut. Man hjälper till med det mesta, där man har möjlighet.
I år öppnades en gård i Göteborg av föreningen där man avser att ha samma upplägg som på gården i Kärrtorp. Allting drivs av insamlade medel, frivilliga krafter och företag som hjälper till gratis. Eldsjälar som är glada att kunna göra skillnad för människor som är så utsatta. Samtidigt anser de att det är skrämmande att det behövs, det arbete som faktiskt är utlagt på stat och kommun och ingår i samhällskontraktet.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:
Vad avser ministern och regeringen att göra för att minska antalet hemlösa äldre och fattigpensionärer som tvingas förlita sig på ideella krafter?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:695 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)
Svar på fråga 2021/22:695 av Markus Wiechel (SD) Hemlösa äldre och fattigpensionärer
Markus Wiechel har frågat mig om vad jag och regeringen avser att göra för att minska antalet hemlösa äldre och fattigpensionärer som tvingas förlita sig på ideella krafter.
Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. Rätten till bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453) är samhällets yttersta skyddsnät och varje person har rätt att få sin ansökan individuellt prövad. Personer som befinner sig i hemlöshet är en heterogen grupp. Det som är gemensamt för dem är att de befinner sig i en mer eller mindre osäker boendesituation och har svårt att komma in på den ordinarie bostads-marknaden.
Ekonomisk trygghet för äldre är en central del i den svenska välfärds-modellen. Alla pensionärer, såväl kvinnor som män, ska kunna känna ekonomisk trygghet när de lämnar arbetslivet. Grundskyddet för pensionärer är avgörande för att skydda ekonomiskt svaga äldre och motverka ekonomisk utsatthet under ålderdomen.
För den grupp som har de lägsta marginalerna som pensionärer finns det ett äldreförsörjningsstöd i socialförsäkringen som finansieras via statens budget. För att ge de som har de minsta ekonomiska marginalerna en höjd disponibel inkomst har regeringen i budgetpropositionen för 2022 föreslagit att nivåerna för skälig bostadskostnad och skälig levnadsnivå ska höjas från och med den 1 januari 2022. Dessutom, som en följd av det höjda bostads-kostnadstaket i bostadstillägget för pensionärer, föreslogs vid årsskiftet också en höjning av den skäliga bostadskostnaden för det särskilda bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet till 7 500 kronor per månad för ogifta och till 3 750 kronor per månad för gifta.
Regeringen har även tagit flera initiativ för att motverka hemlöshet. Regeringen har under 2018–2021 beslutat om statsbidrag om 25 miljoner kronor årligen till de 10 kommuner med flest personer i akut hemlöshet för att förbättra situationen och motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
Regeringen gav den 26 november 2020 Socialstyrelsen i uppdrag att analysera och lämna förslag på åtgärder för att långsiktigt förebygga och motverka hemlöshet.
Regeringen avser att ta fram en nationell hemlöshetsstrategi för perioden 2022–2026. Strategin bör omfatta förebyggande arbete, åtgärder mot akut hemlöshet och vägen till ett eget boende som ett sätt att motverka social och strukturell hemlöshet.
Stockholm den 12 januari 2022
Lena Hallengren
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.